NázoryZÁPAD JE V KRÍZE KVÔLI JADROVEJ BEZPEČNOSTI A ELEKTRICKEJ...

ZÁPAD JE V KRÍZE KVÔLI JADROVEJ BEZPEČNOSTI A ELEKTRICKEJ INFRAŠTRUKTÚRE NA UKRAJINE

-

ZÁPAD JE V KRÍZE KVÔLI JADROVEJ BEZPEČNOSTI A ELEKTRICKEJ INFRAŠTRUKTÚRE NA UKRAJINE

Práve keď sme si mysleli, že pokrytectvo Západu ohľadom vojny na Ukrajine narazilo na úplné dno, tu vytiahnu bager a kopú ďalej.

Séria presných úderov po celej krajine v posledných dňoch zničila tepelné a vodné elektrárne vrátane najväčšej v Kyjeve a Charkove.

Takmer okamžite západní lídri odsúdili útoky ako „namierené proti civilnej infraštruktúre“ a označili ich za „vojnové zločiny“, čo je výkrik, ktorý trval dlho pred špeciálnou vojenskou operáciou. Americké ministerstvo zahraničných vecí požaduje, aby takéto útoky okamžite prestali.

Rusko od noci spustilo to, čo niektorí označujú za jeden z najhorších útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od začiatku ruskej invázie. Rusko musí niesť zodpovednosť za svoje činy,“ uviedla vo vyhlásení americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Prezident Putin na druhej strane označil útoky za odvetu ako legitímne ciele za ukrajinské útoky dronmi a raketami na ruskú energetickú infraštruktúru

Skutočne musíme protestovať proti tomuto očividnému pokrytectvu zo strany Západu vo všeobecnosti a najmä zo strany Spojených štátov. Pripomína mi to pasáž z Nového zákona, kde Ježiš varoval svojich nasledovníkov, aby odstránili brvno z vlastného oka predtým, ako sa vyjadria k škvrne v očiach svojich blížnych.

Vojna proti Iraku pod vedením USA, operácia Púštna búrka, v roku 1991, začala masívnou leteckou kampaňou, ktorá sa zamerala a zničila 19 irackých elektrární, ako aj prenosovú sústavu. Toto bolo úplne v súlade s americkou vojenskou doktrínou, ako to dokazujú početné oficiálne publikácie s hrozným celkovým počtom úmrtí, ako poznamenala jedna americká vojenská publikácia:

„Niet však pochýb o vplyve straty energetickej infraštruktúry v Iraku na civilné obyvateľstvo. Civilné účinky straty elektriny boli dosť vážne, vrátane straty elektriny v nemocniciach, zlyhania systémov čistenia vody a poškodenia kanalizačných systémov, ktoré potom kontaminovali dodávky vody. Jedna správa pripísala 70 000 úmrtí týmto nepriamym vedľajším škodám, spôsobeným nedostatkom elektrickej energie. Negatívna politická reakcia takýchto správ nie je kvantifikovateľná, ale napriek tomu skutočná a musí sa brať do úvahy pri plánovaní budúcej leteckej kampane.“

Rovnaká schéma bola použitá v roku 1999 počas bombardovania Juhoslávie NATO, keď sily NATO systematicky bombardovali juhoslovanské zariadenia na distribúciu elektrickej energie spolu s nemocnicami, školami, televíznymi stanicami a predovšetkým veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky.

Útoky spôsobujú rozsiahle úmrtia a deštrukciu, a to prostredníctvom takzvaných „vedľajších škôd“, ako aj s následnými účinkami podobnými tým, ktoré boli pozorované v Iraku. Útoky zničili 80 percent výroby elektrickej energie v Juhoslávii a milióny ľudí zostali bez elektriny alebo vody, čo je faktor, ktorý plánovači misií NATO považovali za úplne prijateľný.

Pri spätnom pohľade sa zdá byť celkom zrejmé, že s pokračujúcim odporom napriek útokom na distribučnú sieť by NATO „zvýšilo ante“ a začalo ničiť elektrárne presne tak, ako to urobilo 23. mája 1999 počnúc útokom na elektráreň Nikola Teslu, 30 km juhozápadne od Belehradu.

Netreba dodávať, že hovorcovia NATO ospravedlnili bombardovanie ako útoky na infraštruktúru ,podporujúcu vojenské operácie juhoslovanských ozbrojených síl. Vyhlásenie, ktoré zaváňa pokrytectvom v porovnaní s ich krokodílími slzami a podaním rúk za podobné útoky na Ukrajine dnes.

Tento vzorec sa zopakoval pri invázii do Afganistanu v roku 2001 a invázii do Iraku v roku 2004, zvrátene nazvanej „Operácia iracká sloboda“, ako aj pri zničení štátu Líbya pod vedením NATO. Boh vie, koľko stoviek tisíc úmrtí možno pripísať zničeniu elektrickejinfraštruktúry zo strany Spojených štátov, ale Spojené štáty a ich spojenci sa snažia nárokovať si vysoký morálny štandard, zatiaľ čo ich nos je tesne za močiarom vytvoreným krvou ich obetí.

Je zaujímavé, že Rusko preukázalo zdržanlivosť pri zacielení na energetickú sieť na Ukrajine v porovnaní s tým, ako sa nehanebne správajú USA a ich spojenci. Ako poznamenal Putin, ozbrojené sily Ruskej federácie sa zámerne zdržali útokov počas zimy, aby sa vyhli nepríjemnostiam a smrti civilného obyvateľstva počas zimy, pretože takéto útoky by mali ničivé následky pre komunálny vykurovací systém. Teraz, keď je konečne tu jar a v reakcii na ukrajinské pokusy zničiť ruské energetické systémy a strašný teroristický útok na nákupné centrum Crocus v Moskve, si Rusi, ako hovoríme, zložili rukavice.

Mám dojem, že ruské útoky sú tiež odkazom Západu vzhľadom na vyhlásenia európskych spojencov Ukrajiny, že umožnia európskym výrobcom zbraní otvoriť továrne vo vojnou zničenej krajine a pohrozia odvetou, ak budú tieto zariadenia napadnuté. „Pokračujte, veľa šťastia pri robení čohokoľvek bez elektriny“ sa zdá byť posolstvom.

Ďalším nechutným príkladom rozvetveného pokrytectva sú nedávne ukrajinské pokusy zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň (ZNPP) pomocou bezpilotných lietadiel. Napriek tomu, že boli svedkami zostrelenia niektorých bezpilotných lietadiel ruskými jednotkami, zástupcovia MAAE odmietli pripísať vinu za útok a namiesto toho vyzvali Rusko, aby podniklo „naliehavé stiahnutie všetkého vojenského personálu a iného neoprávneného personálu“ a aby sa elektráreň „okamžite vrátila pod plnú kontrolu príslušných ukrajinských orgánov“. Čo je prinajlepšom trápne. Výzvu zopakovali zvyčajní podozriví americkej vlády, najmä ministerstvo zahraničných vecí.

Bez ohľadu na rétoriku je situácia jadrovej bezpečnosti v ZNPP naďalej krehká a nebezpečná. Zatiaľ čo päť zo šiestich jadrových reaktorov elektrárne bolo od septembra 2022 odstavených za studena, značné množstvo rádioaktívneho materiálu zostáva na mieste. Jadroví dozorcovia sú tiež veľmi rétorickí a tvrdia, že Rusko pravdepodobne obviní Ukrajinu z podkopávania bezpečnosti ZNPP a jej personálu.

Zdá sa, že v západných kruhoch existuje zvláštna predstava, že Ukrajina je vo svojej podstate lepšie vybavená na údržbu a prevádzku jadrovej elektrárne ako Rusko, čo je jednoducho naivnejšie a hlúpejšie ako mnohé iné falošné tvrdenia. V skutočnosti je však skutočným motívom nejakým spôsobom presvedčiť Rusov, aby ustúpili a umožnili Ukrajincom oporu na ľavom brehu Dnepra ako odrazový mostík pre fantastickú protiofenzívu v regióne Záporožia, hoci nie je jasné, kto a s čím vzhľadom na vážne ťažkosti, v ktorých sa dnes UAF a jeho fanúšik nachádzajú.

Ukrajinský režim sa skutočne zahráva s ohňom.  Je to akoby chcel, aby celá Ukrajina bola jadrovou uzavretou zónou!

Seth Ferris,Contro

Preklad: Dana Bystrická

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás