Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

Publikováno: 06. května. 2024, 5 min. čtení
Úvodní foto: Jiří Motýl
Publikováno: 06. května. 2024, 5 min. čtení
Úvodní foto: Jiří Motýl

Praha 6 postupně pokračuje v doplňování cykloobousměrek, především na základě žádostí občanů, ale i na základě vlastního uvážení. V posledních dnech přibyla cykloobousměrka Myslivečkova, dále se již dříve objevila cykloobousměrka v Diskařské a ve velmi blízké době lze očekávat i nový cykloobousměrný průjezd v krátkém úseku ulice U Vojenské nemocnice.

„Podněty na cykloobousměrky přicházejí nejčastěji od místních občanů, příp. od redakce cyklistického magazínu Městem na kole. Všechny návrhy prověřujeme a tam, kde to dává smysl a je to z dopravně-bezpečnostního hlediska možné se snažíme podněty realizovat,“ říká k realizacím Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu MČ Praha 6 na obecním informačním serveru Dopravni6.cz.

Myslivečkova

Nová cyklobousměrka byla vyznačena na základě žádosti občana v ulici Myslivečkova u Větrníku, a to v celé délce mezi ulicemi Na Větrníku a Na Petřinách. Protisměrný průjezd cyklistů je zvýrazněn piktokoridorem, dominantně v oblasti křižovatek.

Cykloobousměrka v Myslivečkově usnadní přístup do této čtvrtě od ulice Na Větrníku, především do ulice Dusíkova, kde se nalézá i mateřská škola. Doposud byl do Dusíkovy přístup velmi komplikovaný, v podstatě možný jen z rušné ulice Na Petřinách.

Cykloobousměrka Diskařská

Cykloobousměrka v Diskařské vznikla na základě rozhodnutí odboru dopravy Prahy 6. V Diskařské byla na základě podnětu místního sportovního klubu vyznačena jednosměrka, aby se předešlo zkracování průjezdu motoristů mezi Vaníčkovou a Dlabačovem, které vytvářelo rizikové situace před vchodem do sportovního klubu, kam chodí na sportovní kroužky i děti. Odbor dopravy v Diskařské naměřil ve špičce velké zatížení motorovou dopravou o intenzitě 353 vozidel za hodinu a rozhodl se pomocí zjednosměrnění počet projíždějících automobilů zredukovat.

Zároveň bylo rozhodnuto, že není důvod, aby při zjednosměrnění byl limitován i průjezd na kole: „Správní orgán společně s MHMP PKD a ÚMČ Praha 1 usoudil, že v souladu s trendem podpory bezmotorové dopravy je vhodné zajistit obousměrný provoz cyklistů, což šíře vozovky Diskařské bez obtíží umožňuje (šíře jízdního pruhu činí cca 6 m), přičemž cyklisté nepředstavují zásadnější ohrožení přecházení pěších,“ píše se v odůvodnění příslušné změny.

Cykloobousměrka (potažmo tedy i jednosměrka) v Diskařské je již vyznačena. Zároveň v místě ale probíhá rekonstrukce pěší lávky k točně Dlabačov, celá ulice je tak až do dokončení prací na lávce neprůjezdná.

U Vojenské nemocnice/U Šesté baterie: Stezka a budoucí cykloobousměrka

Další novinkou, spíše tedy formální, je vyznačení stezky pro chodce a cyklisty v západní části ulice U Šesté baterie, která v tomto režimu v podstatě fungovala dlouhodobě. Dle slov radního pro dopravu Prahy 6 Ondřeje Matěje Hrubeše (ODS) k vyznačení stezky došlo na základě setkání politické reprezentace s místními občany. Ti podali na setkání návrh na tuto změnu. Údajně zde panovaly nejasnosti, zda do dané ulice mají cyklisté vjezd povolen či nikoliv, přičemž se jedná o klidovou zónu, kterou často využívají například rodiče s dětmi na kolech. Úřad se tak rozhodl stezku oficiálně vyznačit, aby nepanovaly pochybnosti o místním dopravním režimu.

Za zmínku stojí, že ve východní části ulice vznikla po mnoha žádostech v roce 2020 cykloobousměrka, která také spíše potvrzovala lokální status quo (psali jsme zde).

V rámci procesu schvalování zmiňované nové stezky zároveň dorazily dvě připomínky, které upozorňovaly, že k ulici U Šesté baterie nemají lidé jedoucí na kole od Petřin legálně možný přístup kvůli několika metrům jednosměrného úseku ulice U Vojenské nemocnice.

Úřad těmto připomínkám vyšel vstříc a rozhodl se vyznačit několik metrů cykloobousměrky v ulici U Vojenské nemocnice, která umožní přímý průjezd z ulice Na Petřinách do ulice U Šesté baterie. Cykloobousměrka zatím není ke stezce vyznačena, lze ale očekávat, že se tak stane v nejbližší době.

Poznámka redakce: Autor článku se z pozice občana angažoval v některých z výše zmíněných opatření.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Komentáře k článku

MaT 6. 5. 2024, 21:33
3
1

Tak u té Diskařské by rovnou mohly přidat i její úsek mezi Atletickou a Maratónskou. Široké je to tam myslím také dost. Když jsem článek četl, tak jsem chvíli přemýšlel, který jiný úsek Diskařské je jednosměrný, že potřebuje cykloobousměrku. Nejdřív jsem si myslel, že jde právě o ten mezi stadionem Evžena Rošického a stadionem Přátelství a ono ne, ono jde o cykloobousměrku v místě, kde jsem ani nevěděl, že nějaká jednosměrka bude... :-)

Ale měl bych pro Prahu 6 pár dalších návrhů. Pokud by chtěli nestavebně (jen značením) někde usnadnit průjezd, tak z Keplerovy do Parléřovy. V Parléřově už je protisměrný cyklopruh, ale není jak se do něj legálně z Keplerovy a z Pohořelce dostat. Stačilo by pod ty dvě značky B2 dát doplňkovou tabulku mimo cyklistů.

A někdo by se také konečně měl zabývat v západní části Parléřovy tím, jak je možné, že je tam namalovaný dokonce částečně červeně podbarvený cyklopruh, na kterém současně parkují auta. Je tam sice značka Zákaz zastavení, ale s doplňkovou tabulkou "Mimo návštěvníky MŠ vpravo od cyklopruhu max. 10 min".

Ta tabulka ale nedává moc smysl - proč psát "MŠ vpravo od cyklopruhu" - jako by jich tam bylo víc - ale v ulici je jen jedna mateřská škola. Kdysi někdo někde psal, že prý celá značka byla původně otočená o 180°, tzn. byla ve směru od Myslbekovy ulice. A to by už dávalo větší smysl - dodatková tabulka by umožňovala zastavení pro rodiče vezoucí děti do MŠ, ale ne na cyklopruhu, ale vpravo od něj.

Psal jsem o tom jak panu radnímu Hrubešovi, tak paní vedoucí z odboru dopravy, ale na tohle nějak vůbec nereagovali. Ohledně toho vjezdu od Pohořelce mi pan náměstek sice psal, že se to snad možná i zadávalo magistrátu a že to prověří, ale už je to dost měsíců a novější informace nemám a nic se neděje...

Jo a zajímavá mi také přijde ulice Chodecká. Zdola je zákaz vjezdu motorových vozidel, shora zákaz všech vozidel. Prý je to schválně, že z kopce by tam cyklisté jezdili určitě moc rychle a mohli by ohrožovat chodce. Já tam nikdy nějaké davy neviděl, široké je to dost, tak by klidně šlo udělat 2 metry část pro cyklisty a zbytek pro chodce... Argumentem ještě bylo, že dolů mohou jet cyklisté i Diskařskou, ale myslím, že je dost cyklistů, co ocení každý kousek cesty, kdy nemusí jet v provozu. A do Vaníčkovy pak ten výjezd z Chodecké je přeci jenom o dost přehlednější...

Jiří Motýl 6. 5. 2024, 21:42

MaT: Chodecká by se měla spolu s tím okolním parkem směrem na západ plus/minus nějak legalizovat. Viselo to vloni na úřední desce.

Kuba 6. 5. 2024, 22:01

Já tam už roky čekám na legalizaci zbytku chodníku podél Pod Královkou od Nad Kajetánkou k Bělohorské nebo aspoň Pod Marjánkou. Už to budou roky, co mi to radnice šestky přes změňte.to slíbila a nikde nic.

Kuba 6. 5. 2024, 22:09
1
1

Ale je samozřejmě příjemný vidět, že poslední dobou konečně i na šestce nějaký cykloobousměrky a legalizace přibývaj. Bylo by potřeba o dost víc, ale každá kapka dobrá.

Motorista 6. 5. 2024, 23:29

@MaT

Pokud v křižovatce Maratonská X Diskařská píchnou v Diskařské do země trojúhelník cípem dolů, proč ne. Jinak si to potenciálně o něco koleduje - kdo to tam zná, tak ví, že ta Diskařská je jednosměrná a nemusí tedy dávat přednost zprava. A kdo to tam nezná, často nedá přednost ani vozidlům přijíždějícím od NH Caru.

Ta Chodecká je sama o sobě dost o hubu, ta není příjemná ani pro chodce, natož tam pustit rozjetýho cyklistu s pochybnýma brzdama.

David 7. 5. 2024, 00:11

S pochybnými brzdami by po Praze jezdil enem hňup. Ti co to mají "na háku" tam stejně jezdí už teď, jen ti slušní jsou zákazem diskriminováni.

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat