So slzami v očiach pozerá na fotku svojho mŕtveho manžela. Jeden malý detail, mu mohol zachrániť život!

Pár bol na svadobnej ceste. Toto mal byť najkrajší okamih v ich živote. Nemysleli si, že to bude začiatok nočnej mory…

Jedného rána Justin zobudil svoju  spiacu manželku. Zakričal na Emmu, aby okamžite opustila miestnosť. V tom čase bola žena v 7. mesiaci tehotenstva. Nerozumela čudnému správaniu svojho manžela.

Na otázku, čo sa stalo, bola odpoveď neuveriteľná a hrozná

Nepamätal si, že som tehotná s naším dieťaťom. Nemohol si spomenúť, že som jeho manželka. Myslel si, že som úplný cudzinec…

Po incidente sa pár okamžite vrátil do svojej vlasti,  do Anglicka. Po počiatočných vyšetreniach sa ukázalo, že Justin trpí najagresívnejšou a smrteľnou formou nádoru na mozgu.

Mal nevyliečiteľný glioblastóm. Vedeli, že chemoterapia a ožarovanie len predĺžia Justinov život, ale neprežije. Zostávajú mu dva roky. Diagnóza bola šokujúca.

Kvôli stresu Emma porodila svoju dcéru Miu, 5 týždňov pred plánovaným termínom. Ale dievčatko bolo zdravé. Medzitým Justin začal s terapiou, takže mohol tráviť čas s malou iba cez víkendy.

Po 4 mesiacoch sa ukázalo, že nádor napriek terapii stále rastie. Lekári za posledných 10 rokov nevideli taký agresívny typ rakoviny. Koniec sa Justinovi zdal neúprosný. Lekári dali Emme dva týždne, aby sa rozlúčila so svojím manželom.

Choroba zmenila Justina na nepoznanie.

Napriek tomu všetkému však Justin žil ďalších 7 mesiacov. Skončil v hospici. Personál bol presvedčený, že smrť muža je len otázkou času. Justin sa však nevzdával. Zdalo sa, že nie je schopný odísť v pokoji, akoby na niečo čakal.

Justin chcel ešte vidieť svoju dcéru. Nemohol to urobiť, pretože dievčatko  malo kiahne. Nakoniec sa zamestnanci dohodli, že mu urobia výnimku.

,,Vrátila som sa do jeho izby a ľahla som si vedľa neho. Povedala som mu, že Mia je na ceste. To bol okamih, keď zomrel. Vedel, že s jeho dcérkou je všetko v poriadku,“ spomína Emma

Od smrti svojho manžela sa Emma aktívne zapája do organizácií, ktoré pomáhajú pacientom s mozgovými nádormi.

Justin zomrel v náručí svojej manželky Emmy, keď sa oňho starali v hospici.

Počiatočné príznaky sú často mierne a mnohí ľudia ich ignorujú. Jedným z cieľov Emmy je zvýšiť citlivosť na ľudské správanie. Justin mal zmeny ešte pred svadbou. Nejasná výslovnosť, uvoľnená tvár, aj tie najmenšie detaily by mali byť varovnými príznakmi. Na niektorých jej svadobných fotografiách môžete tiež vidieť, že niečo nie je v poriadku…

Emma sa chce podeliť o svoj príbeh, aby upozornila na spiacu chorobu. V mnohých prípadoch je včasná detekcia jedinou šancou na prežitie

Dnes pri pohľade na svadobné fotografie ľutuje, že predtým nevenovala pozornosť uvoľneným svalom Justinovej tváre. Možno by tento malý detail zachránil život jej manžela.

GLIOBLASTOM je najčastejšou formou primárneho mozgového nádoru u dospelých.

Patrí do skupiny mozgových nádorov známych ako gliómy a začínajú rásť z mozgových buniek nazývaných gliové bunky.

Všetky glioblastómy sú klasifikované ako štvrté štádium, pretože rastú tak rýchlo a je veľmi pravdepodobné, že sa rozšíria.

Bežné príznaky zahŕňajú:

  • časté bolesti hlavy – najmä ráno
  • nevoľnosť a zvracanie
  • strata pamäti
  • záchvaty
  • zmeny osobnosti, nálady a koncentrácie
  • zmeny reči, zraku alebo sluchu

Najlepšou liečbou je operácia na odstránenie hmoty, po ktorej nasleduje chemoterapia a rádioterapia.

Čo si o tom myslíte? Ak vás tento príbeh zaujal, zdieľajte ho alebo nám napíšte komentár.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*