FRÝDEK-MÍSTEK HLEDÁ ZUBAŘE NA VLASTNÍ PĚST. NABÍZÍ JIM ZA POHOTOVOST DVA MILIONY

Jana Musálková Jeckelová

7. 5. 2024

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizovatelem služby Moravskoslezským krajem a stomatology, které nepřineslo výsledek, radnice volí nový postup. Nabízí finance napřímo těm stomatologům, kteří budou ošetřovat pacienty v rámci pohotovosti alespoň o víkendech a svátcích.

Frýdek-Místek pokračuje v úsilí zajistit svým obyvatelům zubní pohotovost. Impuls ke znovuobnovení služby vzešel z radnice na konci roku 2021. Žádné z několika původně slibných jednání se zřizovatelem služby Moravskoslezským krajem a se zástupci stomatologů však zatím nepřineslo kýžený výsledek, legislativně je totiž situace velmi nejasná.

Radnice ale nepolevuje a přichází s nadstandardní nabídkou. Uvolnila ze svého rozpočtu dva miliony korun na rok pro zubaře nebo instituce na území města na provozování zubní pohotovosti.

„Vyčerpali jsme všechny ostatní možnosti na zřízení zubní pohotovosti ve Frýdku-Místku. Jednali jsme s krajem, Nemocnicí ve Frýdku-Místku, Oblastní stomatologickou komorou. Přesto nadále usilujeme o fungující zubní pohotovost. Nakonec jsme při dalších jednáních se stomatology dospěli k vypsání dotačního titulu. Finance uvolníme zubařům, kteří zřídí ve městě zubní pohotovost alespoň o víkendech a svátcích,“ vysvětlil primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

O provozování zubní pohotovosti se tak mohou ucházet místní zubaři nebo zdravotnické instituce, kteří získají od města kompenzaci.

„Dotace od města jim uhradí zvýšené náklady související s navíc odpracovanými hodinami,“ upřesnil náměstek pro sociální péči, sociální služby, zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU).  

„Vnímám, že nejde o systémové řešení, ale v současné době to je jediná cesta, jak s pomocí dotace zřídit pohotovostní službu. Samozřejmě se nebráníme dalším jednáním. Naším společným cílem stále je a musí být stabilní a fungující zubní pohotovost,“ uzavřel primátor Petr Korč.

Město následně zveřejní podrobnosti o podmínkách a rozsahu požadované pohotovostní služby pro potencionální zájemce z řad zubních lékařů.