Tvoria sa aj vám na pokožke TMAVÉ ŠKVRNY? Potom by ste vedieť, prečo vznikajú a na čo si treba dať pozor…

Ak sú vám tieto tmavé škvrny povedomé, mali by ste vyhľadať lekára…

Pigmentácia pokožky sa môže líšiť od človeka k človeku a môže sa meniť  vekom. V priebehu rokov pokožka stráca svoju pružnosť a môže sa prirodzene objaviť starecké škvrny, ale existujú stavy, ktoré môžu byť vážnejšími zdravotnými problémami.

Existuje jav spojený s kožnou léziou, achantózou nigricans, pri ktorej sa na kožných ohyboch objavuje hnedasté, hnedo-čierne sfarbenie, ako je napríklad  krk alebo podpazušie.

 

V tomto prípade pokožka nielen stmavne, ale aj zhrubne a stane sa „zamatovou“ na dotyk. Mnoho ľudí si to mýli so špinavosťou, ale takáto lézia sa nedá vyčistiť.

Stojí za to poradiť sa so svojím  lekárom

Hoci sa môže vyskytnúť u detí a mladých ľudí, v tomto prípade hovoríme o zásadne benígnom stave. Vyskytuje sa najčastejšie vo veku 40  a viac rokov.

Aký by mohol byť dôvod?

  • hormonálne zmeny
  • problémy so štítnou žľazou
  • inzulínová rezistencia
  • zhubné nádory
  • nadmerná konzumácia psychotropných látok

Výskyt hnedých škvŕn môže byť tiež jedným z prvých príznakov cukrovky a ak je choroba diagnostikovaná včas, veľmi to pomôže procesu hojenia, úspechu liečby. Hnedá škvrna nie je nebezpečná, pokiaľ neexistuje žiadny základný faktor, ktorý by ju spúšťal.

Akantóza nigricans môže byť tiež spôsobená inými chorobami, ako je Addisonova choroba (hormonálne ochorenie), Beckerov melanóm (nadmerný rast epiteliálnej vrstvy) a niektoré papilómy, dermatitída.

 Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*