Oslavte s (H)radovánkami začátek nové sezony na hradě Malenovice

Foto: archiv MJVM ve Zlíně

ZLÍN – S radostí a hradem do nové sezóny, to je podtitul akce (H)radovánky, která tradičně otevírá sezónu na malenovickém hradě. Nechte se vtáhnout do středověku v sobotu 11. května od 10 do 16 hodin.

Atmosféru středověkého hradu navodí hned několik vstupů. „Letos poprvé budeme zahajovat slavnostní fanfárou, a to v podání žáků Základní umělecké školy Zlín. Opakovat se bude v pravé poledne a hned po ní v předhradí návštěvníci uvidí renesanční tance v podání napajedelské skupiny Porta Temporis,“ prozradila Silvie Lečíková z obchodního oddělení muzea a organizátorka akce.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rytířské stanoviště skupiny historického šermu Berendal přinese hrátky i zajímavosti pro malé rytíře, které doplní i dobové tance. „S Berendalem se návštěvníci potkávají pravidelně při nočních prohlídkách při jeho lítých soubojích na nádvoří hradu. Letos to bude tedy za světla a v úplně jiném duchu, což se, jak doufáme, bude také líbit,“ poznamenala Lečíková. Střelba z luku a kuše ve spolupráci s otrokovickým oddílem lukostřelby bude dalším střípkem do středověké mozaiky (H)radovánek.

Na programu nebudou chybět osvědčená stanoviště umožňující poznávání přírody i historii a především středověk. Zlínští myslivci nabídnou možnost interaktivního a zábavného poznávání přírody i základy její ochrany. Diváci se mohou těšit na ukázky loveckých plemen psů, která budou představena v krátkých komentovaných vstupech, podobně jako draví ptáci ze Stanice ochrany fauny Hluk.

Muzeum myslelo i na malé návštěvníky, kteří jsou už zvyklí na hradě něco tvořit. Dílna kováře Matěje i stanoviště psaní brkem či výroby pečetí, připravené lektory muzea, jim to určitě umožní. Tvořivým zastavením pak může být i dílnička v ševcovské výstavě na hájence. Tam také proběhne ve 14 hodin vernisáž sezónní výstavy Jiří Hýža – výroba krojové obuvi.

Na místě budou i stánky a o občerstvení se bude starat především osvědčené Caffé Tečovská brána. Příjemným zakončením programu pak bude jako obvykle posezení u táboráčku s možností opéci si vlastní špekáček. Něco takového je nejmenší generaci už téměř stejně vzácné jako psaní brkem a inkoustem.

Vstupné na akci je příjemných 50 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma. Prohlídky hradu budou probíhat v obvyklých časech a cenách po celý den.