Vedci vysvetlili, prečo BABIČKY milujú svoje vnúčatá VIAC AKO svoje deti: Toto by ste nečakali!

Výskum Emory University v Atlante v americkom štáte Georgia ukázal, čo už väčšina  z nás vie – že staré mamy sa správajú k vnúčatám inak ako k vlastným deťom.

James Rilling, profesor antropológie, psychiatrie a behaviorálnych vied na Emory, porovnal mozgovú aktivitu asi 50 žien, ktoré mali kontakt aspoň s jedným biologickým vnúčatkom vo veku od 3 do 12 rokov.

Počas výskumu boli mozgy babičiek skenované funkčnou magnetickou rezonanciou, keď si prezerali fotografie svojich detí, vnúčat a obrázky neznámych dospelých a detí.

„Keď si staré mamy prezerali obrázky svojich vnúčat, špecificky aktivovali časti mozgu zapojené do emocionálnej empatie, ako je ostrovná a sekundárna somatosenzorická kôra,“ povedala Rilingová o zisteniach štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Proceedings of the Royal Society.

,,Jednoducho povedané, „emocionálna empatia“ je schopnosť cítiť emócie, ktoré cíti iná osoba,“ – vysvetlil profesor.

,,Keď si prezerali obrázky vnúčat  a  aj obrázky ich rodičov rovnakého pohlavia ako deti, ktorý  boli často, ale nie vždy, ich  dospelým biologickým dieťaťom, aktivovali sa najmä časti mozgu zapojené do kognitívnej empatie, ako napríklad precuneus,“  – dodal.

Kognitívna empatia (tiež nazývaná teória mysle) je pochopenie na kognitívnej úrovni, čo si niekto myslí alebo cíti a prečo. Môžete sa dokonca pokúsiť vžiť sa do ich kože, no zdieľaných emocionálnych zážitkov je menej ako pri emocionálnej empatii.

James Riling a jeho tím predtým vykonali podobnú štúdiu, v ktorej si otcovia prezerali obrázky svojich detí. V porovnaní s údajmi z tejto skupiny otcov, babičky vykazovali silnejšiu aktiváciu ako otcovia v oblastiach mozgu zapojených do emocionálnej empatie a oblastí zapojených do odmeňovania a motivácie.

James Riling povedal, že dôležité je poznamenať, že v rámci skupín existovali rozdiely medzi jednotlivými osobami. Niektorí otcovia dosiahli napríklad lepšie výsledky v teste empatie.

Odpoveď dali samotné babičky

Marion Conway, stará mama troch detí a blogerka z „The Grandma Chronicles“, si myslí, že vo všeobecnosti prežíva viac „vzrušenia a spokojnosti“ so svojimi vnúčatami.

„Keďže v skutočnosti nie ste autoritou, ste tu na to, aby ste poskytovali podporu, otvára to priestor na oboch stranách pre vzťah bez stresu,“ –  povedala pre médiá.

Dawn Davis, zakladateľka kalifornskej online komunity babičiek „GaGa Sisterhood“, povedala, že so svojimi tromi vnúčatami má iný vzťah a považuje ich za čistú radosť.

,,Iný druh blízkosti, ktorý cítim so svojimi deťmi ako so svojimi vnúčatami, je založený na našej spoločnej histórii,“ povedala a dodala: „Proste ich bezpodmienečne milujete a myslíte si, že všetko, čo robia a hovoria, je úžasné.“

Čo si o tom myslíte? Aký vzťah máte k vnúčatám vy? Napíšte nám svoj názor do komentára…

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*