Počtvrté v Ostravě. Potřetí v Ostrava Aréně. Začíná světový šampionát v ledním hokeji!

9/5 2024

Hokejový svátek mezinárodního významu je tady! Ve dnech 10. 5. až 26. 5. Ostrava společně s Prahou hostí 87. ročník Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji. Které týmy se proti sobě postaví v Ostrava Aréně? Jak to bude s dopravou po dobu konání šampionátu? Dojde na nějaká omezení? Na co se mohou příznivci hokeje těšit kromě samotných utkání? Vše jsme pro vás přehledně shrnuli v následujících odstavcích.

Počtvrté v Ostravě. Potřetí v Ostrava Aréně. Začíná světový šampionát v ledním hokeji!

Ostrava Aréna je připravena na hokejový svátek. Foto: IIHF

Tři korunky ze Švédska, návrat ztracených Poláků, slovenští sousedé i hvězdy a pruhy…

Ledová plocha Ostrava Arény nabídne divákům zápasy skupiny B a také dvě čtvrtfinálová klání. V Ostravě se tak bude hrát již od prvního dne turnaje až do 23. 5. Po zbylé dny se šampionát přesune výhradně do Prahy. Ve skupině B se představí týmy Švédska, USA, Slovenska, Německa, Lotyšska, Francie, Kazachstánu a Polska. Pro naše severní sousedy půjde jistě o velký okamžik. Do elitní skupiny se totiž vrací po dlouhých 22 letech. Ostrava Aréna hostila světový šampionát v hokeji už v letech 2004 a 2015. Vůbec poprvé Ostravané přivítali hokejové mistrovství světa v roce 1959, tehdy ještě na ikonickém Zimním stadionu Josefa Kotase.

Padne znovu divácký rekord?

Předchozí „ostravské“ ročníky 2004 a 2015 přinesly mnoho zajímavého a z hlediska návštěvnosti lámaly rekordy. Na jaře 2004 si v obou městech koupilo lístky přes 552 tisíc návštěvníků. Tento rekord vydržel deset let, než byl překonán v běloruském Minsku. Jenže už rok nato si jej Praha s Ostravou vzaly zpět, a to přesným počtem 741 690 diváků. Přispěje letos Ostrava znovu k překonání tohoto stále nepokořeného rekordu?

Nejlepší bude jezdit hromadnou dopravou a využívat odstavných parkovišť

Vzhledem k velkému zájmu domácích i zahraničních fanoušků (zejména z blízkého Slovenska a Polska) dojde k určitým změnám v dopravě a s tím souvisejícím omezením, především v blízkosti samotné Ostrava Arény. Organizátoři šampionátu učinili vše, aby tato opatření dotkla občanů pouze nevýznamně.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) v čase konání turnaje posílí městské tramvajové spoje mezi Ostrava Arénou (tramvajová zastávka SPORT ARÉNA) a Jihem (Dubina, Výškovice), Porubou a centrem. Fanouškům je k dispozici dokonce speciální hokejová tramvaj s označením X.  Ta obslouží trasu v úseku Nádraží Vítkovice – SPORT ARÉNA – Dolní Vítkovice – Plynárny a zpět. Zájemci si také mohou koupit zvýhodněnou sedmidenní jízdenku na MHD za 250 korun.

Autobusovými spoji lze dojet na zastávku Městský stadion. Zde je možné přestoupit na tramvaj nebo pokračovat k Ostrava Aréně pěšky.

Motoristům je určeno hned několik odstavných parkovišť poblíž Ostrava Arény. Ta jsou zřízena v ulicích Závodní a Ruská (Lipový dvůr) a také v Dolních Vítkovicích. Těchto parkovacích ploch mohou využít rovněž autobusy nebo karavany. Vše je přehledně značeno, dopravní mapky jsou k vidění taktéž na webech šampionátu i města Ostravy. Řidiče navíc budou na záchytná parkoviště navádět i strážníci městské policie. Všechny motoristy organizátoři zdvořile žádají, aby se nesnažili s vozem dojet až ke stadionu. Nepomohou tím sobě ani ostatním a jen zbytečně zkomplikují situaci.

Hokejový svátek láká do Ostravy rovněž fanoušky ze vzdálenějších zemí, což se projevuje zvýšeným počtem pasažérů, přilétajících na Letiště Leoše Janáčka (především z Lotyšska). DPO proto posílil autobusovou linku Airport Express z mošnovského letiště do Ostravy.

Do fanzóny za odpočinkem i zábavou

Návštěvníkům mistrovství světa v hokeji je k dispozici velkoprostorová fanzóna přímo před stadionem. Fanouškům nabízí kromě komfortního sledování hokejových zápasů také pestrý doprovodný program. Chybět nebude ani možnost zakoupit si občerstvení.

Vstup do hokejové arény je divákům umožněn vždy hodinu před úvodním buly, fanzóna se na vás těší od 14 hodin do konce večerního utkání. Ve dnech, kdy se hrají tři zápasy, se otevře už v 11 hodin. Většina ostravských zápasů probíhá od 16.20 a 20.20 hodin. Výjimku představují dny 11., 12., 18. a 21. 5. V tato data první zápas pokaždé začne už ve 12. 20 hodin.

Při vstupu do fanzóny je nutné podrobit se krátké bezpečnostní kontrole. Pořadatelé proto upozorňují návštěvníky, aby s sebou nenosili přebytečné věci, jejichž výskyt nemá v uvedených prostorách valného smyslu. Seznam zakázaných předmětů nalezne každý divák na své vstupence.

K textu přikládáme přehlednou mapku, usnadňující orientaci v místě konání šampionátu, spolu s dalšími potřebnými údaji - ZDE.

Veškeré důležité informace jsou dostupné na oficiálním webu akce 2024.iihfworlds.com v sekci „Informace pro fanoušky.“ nebo www.visitostrava.eu.

Přejeme všem návštěvníkům příjemný pobyt v Ostravě, spojený s neopakovatelnými sportovními zážitky!