Putování za tajemným zlínským hradem vezme návštěvníky na dobrodružnou pouť za historií

Foto: Inspirace Zlín, z. s.

ZLÍN – Přijďte si připomenout historii ztraceného zlínského hradu. Putování za tajemným zlínským hradem vás v neděli 9. června provede od zlínského svahu až na Hradisko. Sraz je ve 13:30 u lyžařského svahu ve Zlíně.

O tom, že zde byl ve 13. století postaven zlínský hrad, vědí jen milovníci historie, což je velká škoda. Akce má proto ukázat cestu k zapomenutému místu. Že se nejedná jen o pověst, přinesl svědectví archeologický výzkum, při kterém byly roku 1940 na Hradisku odkryty pozůstatky opevněného objektu, který je patrný na místě ještě dnes. V lidovém vyprávění zachyceném ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka se o zlínském hradě traduje, že šlo o mohutnou třípatrovou stavbu se dvěma válcovými věžemi. Zdi byly prý silné na dva sáhy a dovnitř se vcházelo přes padací most střežený děly. A dokonce odtud měla vést podzemní chodba až do 3 hodiny vzdáleného Provodova. Hradu i městu pod ním podle legend vládl tajemný rytíř Miloš.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Takové po mnoho pokolení tradované představy jsou sice přehnané, ale mají určitý reálný základ. Průzkumy provedené na Hradisku v letech 1938 a 1940 sice vyvrátily představu o rozsáhlém kamenném sídle, ale prokázal, že na tomto místě někdy od druhé poloviny 13. století stával opevněný objekt – hrad nebo tvrz, který sloužil ještě na přelomu 15. a 16. století.

Akce bude takovým happeningem a oslavou historie zlínského hradu. Při prvním ročníku byla slavnostně odhalena informační cedule, která zde zůstala natrvalo. O rok později byla na Hradisku umístěna socha rytíře Miloše. Letos se přímo na akci vytvoří socha Kudlovského draka, který má svůj původ také v pověstech. Dřevěnou sochu draka podpořil soukromý dárce a Nadace Tomáše Bati. Program akce budou tvořit výklady o historii zlínského hradu, vystoupení Zlínské šermířské skupiny, občerstvení se středověkou tématikou a připravují se také ukázky středověkých řemesel, jako je zpracování vlny, košíkář, středověké pivo, pletení na prstech nebo věštkyně.

Foto: Inspirace Zlín, z. s.
Foto: Inspirace Zlín, z. s.
Foto: Inspirace Zlín, z. s.
Foto: Inspirace Zlín, z. s.