ŠKOLÁCI SOUTĚŽILI V POSKYTOVÁNÍ PRVNÍ POMOCI

René Stejskal

9. 5. 2024

Do třetího ročníku soutěže Mladý záchranář se zapojilo přes 120 žáků ze základních škol ve Frýdku-Místku. Letošní účast byla rekordní.

Soutěž se konala v prostorách 6. základní školy v pátek 3. května. Slavnostně ji zahájili primátor Petr Korč (Naše Město F-M), náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby, zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU), ředitel nemocnice Tomáš Stejskal a náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jarmila Dostálová.

„Letos se do soutěže zapojil rekordní počet dětí, což mě osobně velmi těší. Město Frýdek-Místek podporuje aktivity nemocnice a tato soutěž je jedním z příkladů,“ řekl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

„Soutěž Mladý záchranář považuji za velmi přínosnou. Školáci se seznámili s možnostmi resuscitace a během soutěže uplatňovali své teoretické i praktické znalosti, ať už se jednalo o poskytnutí první pomoci při infarktu, mozkové příhodě, krvácení, bezvědomí nebo zlomenině,“ uvedl náměstek primátora Marcel Sikora.

Nemocnice připravila soutěžícím ukázku resuscitace v reálném čase spolu v součinnosti se záchrannou službou. Děti se poté pustily do písemného testy, po kterém již řešily první pomoc při akutních stavech. Do soutěže se zapojili figuranti, kteří byli namaskováni na konkrétní zranění nebo onemocnění. Školáci museli prokázat své znalosti také v komunikaci s postiženým, přivolání zdravotnické záchranné služby a následném ošetření zranění. Posledním úkolem byla kardiopulmonální resuscitace. Této nelehké části se opět statečně chopili.

Všechny tři disciplíny se hodnotily a konečný výsledek ukázal bodovou shodu u osmi týmů, proto byl letošní ročník obohacen o prémiové kolo, které rozhodlo o finálním pořadí. 

Hodnocení žáků 4. tříd:
1. Julie Kučová a Patrik Fajkus, 1. ZŠ 2. Ester Lelková a Eliška Šrubařová, 7. ZŠ 3. Lenka Svrčinová a Sebastian Galgonek, 5. ZŠ

Hodnocení žáků 6. tříd:
1. Ema Prokešová a Nikol Pochvalitová, 6. ŽŠ 2. Václav Godiš a Laura Lýsková, 2. ZŠ 3. Sára Bogdová a Václav Kaduch, 6. ZŠ

Hodnocení žáků 8. tříd:
1. Barbora Boščíková a Rudolf Fiedler, 7. ZŠ
2. David Bílek a Marek Bača, 7. ZŠ
3. Erika Běčáková a Sofie Matějová, 6. ZŠ