Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politolog, co si pod lavicí čte Politico. Kdo je Marek Ženíšek, kterého TOP 09 navrhla na ministra pro vědu

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek na snímku z roku 2017. Foto: ČTK
Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek na snímku z roku 2017. Foto: ČTK

Po zhruba dvou týdnech kotrmelců se TOP 09 blíží k nahrazení ministryně pro vědu Heleny Langšádlové. Na její místo by měl nastoupit poslanec Marek Ženíšek, jeho nominaci ve čtvrtek schválil výkonný výbor strany. Deník N popisuje, proč je pro tohoto vystudovaného politologa věda úkrokem stranou a v jakých situacích si ve Sněmovně čte pod lavicí Politico.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

TOP 09 se po nedávném fiasku pokusí napodruhé obsadit post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Tentokrát vybrala zkušeného politika a poslance Marka Ženíška.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chtěla Ženíška dosadit na místo ve vládě uvolněné Langšádlovou už dříve, poslanec nabídku ale napoprvé odmítl. Kývl na ni až poté, co strana musela ustoupit z nominace bývalého rektora Pavla Tuleji, a s podmínkou, že musí cítit jednoznačnou podporu partaje. Tu nyní dostal. Není ale jisté, zda Ženíšek uspěje tam, kde jeho předchůdkyně selhala, tedy v nahánění fanoušků a lajků na sociálních sítích.

„O lajcích

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější