Hlavní obsah

Festival Colours of Ostrava začal ve Stodolní. Dnes se koná v bývalých železárnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadvacátý ročník festivalu Colours of Ostrava se letos odehraje 17. až 20. července v Dolních Vítkovicích. Tam se ale v roce 2002 nenarodil. Ostravská přehlídka vznikla ve slavné Stodolní ulici. Potom se stěhovala.

Foto: Adolf Horsinka/MFDnes + LN/Profimedia

Colours of Ostrava v roce 2015

Článek

Abychom byli přesní, první ročník se konal 12. a 13. července nejen ve Stodolní, ale i na ostravské Černé louce. Představilo se na něm na padesát účinkujících a dýdžejů, lístek stál v předprodeji 250 korun, na místě o stovku víc a mezi vystupujícími umělci byli například Hypnotix, Floex, Monkey Business, Kryštof, Tata Bojs, Skyline nebo Čankišou.

Upřesněme, že kapela Kryštof tehdy měla časy slávy před sebou. Chlubila se už ale debutovým albem Magnetické pole a hitem Lolita.

O rok později se akce odehrála ve Stodolní ulici podruhé a naposledy. Mezi účinkujícími byli Goran Bregovič Wedding And Funeral Band, Kosheen, Support Lesbiens nebo J.A.R. a i tehdy se událost děla dva dny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jednou z hvězd akce byl i Iggy Pop.

V roce 2004 byl festival poprvé třídenní. Prvně také překročil v návštěvnosti deset tisíc diváků. Větší kredit měla ostatně i jména účinkujících. Byli mezi nimi Bob Geldof & the Bobkatz, Natacha Atlas, Rachid Taha, Oysterband a další. Pořadateli bylo dáno jasně najevo, že orientace akce bude více na zahraniční umělce. Pořád ještě dvoudenní setkání fanoušků se zajímavou muzikou se konalo na Černé louce a Moravskoslezském hradu.

Tam se zdrželo až do roku 2011, přičemž již v roce 2005 bylo poprvé třídenní a v následujícím roce čtyřdenní. Dvacet tisíc lidí přišlo prvně v roce 2007, o tři roky později jich bylo už 25 tisíc a akce byla vyprodaná. Stěhování do většího prostoru bylo tedy na spadnutí.

V Dolní oblasti Vítkovic, v bývalých železárnách, se festival poprvé odehrál v roce 2012. Přišlo 29 tisíc lidí a v programové nabídce bylo na dvě stě skupin. Roku 2013 to bylo vůbec poprvé v historii, kdy za dobu konání Colours of Ostrava ani jednou nepršelo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Na festivalu zpívala i Zaz.

Od roku 2014 se začala návštěvnost pohybovat nad čtyřiceti tisíci diváky, v posledních letech však pořadatelé jejich počet nezveřejňují. V letech 2020 a 2021 se kvůli koronavirové pandemii festival nekonal.

Na Colours of Ostrava za dvacet let existence zavítala mnohá velká hudební jména. Jsou mezi nimi The Cure, Iggy Pop, Florence + The Machine, Imagine Dragons, Björk, Norah Jonesová, Robert Plant, Kasabian, Zaz, Mika, Alanis Morissettová, The Cranberries, Sinéad O’Connorová, Bobby McFerrin, Mariza, Midnight Oil, Kronos Quartet, Rag’n’Bone Man a další.

„Festival skloubil všechny mé vášně. Celý rok jsem na cestách za hudbou. Táhne mě to tam, kde jsou tvůrčí lidé, kteří toho hodně dokázali. Colours ale patří Ostravě a tam zůstanou. Dávám do nich všechno, každý ročník může být tím posledním. S tou představou do toho jdeme,“ řekla o akci její spoluzakladatelka Zlata Holušová.

GLOSA: Rozporuplné Colours? Zkouška vztahu mezi diváky a festivalem

Kultura

Radost publika z vystoupení The Killers nezabil na Colours ani déšť

Festivaly
Související témata:
Ulice Stodolní

Výběr článků

Načítám