Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře znáte Berlín a jeho historii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín nemá eleganci Paříže ani tolik architektonických skvostů jako Řím, ale je zajímavý jinak. Svou nedávnou historií, kdy se město stalo dějištěm událostí, které ovlivňovaly dění v celé Evropě. Jizvy minulosti se ani přes stavební boom posledních tří desetiletí ještě nepodařilo zahladit. Otestujte v našem kvízu své znalosti o městě, které mají Češi relativně blízko.

Foto: Profimedia.cz

Berlín - hlavní město Německa

Článek
1. Berlín má ve svém znaku zvíře. Víte jaké?
2. Středem Berlína protéká z jihovýchodu západním směrem řeka. Jak se jmenuje?
3. Berlín má hustou síť veřejné dopravy, jejíž páteří je metro (U-Bahn). Díky němu jsou snadno dosažitelná prakticky všechna zajímavá místa metropole. Víte, kolik linek berlínské metro má? (Nezaměňovat se sítí městských a příměstských vlaků S-Bahn, které také místy vedou pod zemí)
4. Ikonou Berlína je Braniborská brána. V době existence nechvalně proslulé berlínské zdi byla nepřístupná, protože ležela v hraničním pásmu mezi komunistickou NDR a Západním Berlínem, čímž se stala i symbolem rozděleného Německa. Víte, kudy přesně v tomto místě vedla hraniční linie?
5. Jednou v historii se Berlín stal dějištěm olympijských her. Ve kterém roce to bylo?
6. Berlín byl po skončení druhé světové války v roce 1945 rozdělen na několik okupačních sektorů, v nichž oficiálně vykonávaly správu cizí státy až do roku 1990, kdy se Německo sjednotilo. Jaké sektory to byly?
7. Neblahým symbolem rozděleného Berlína se stala berlínská zeď. Ve kterém roce začala její stavba?
8. K panoramatu Berlína neodmyslitelně patří televizní věž otevřená v roce 1969 v centrální čtvrti Mitte (spadala pod komunistickou NDR). Jak je vysoká (včetně antény)?
9. V budově někdejšího ústředního výboru východoněmecké komunistické strany (SED) dnes sídlí důležitá instituce Spolkové republiky. Víte která?
10. Při pohledu skrz Braniborskou bránu západním směrem je vidět jednu z nejvýznamnějších městských památek, Vítězný sloup z roku 1873. Na své dnešní místo se ale dostal až později poté, co byl přesunut od budovy Říšského sněmu (dnešní Spolkový sněm) vzdálené půl druhého kilometru. Kdy a proč se tak stalo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Poznáte světové pamětihodnosti jen na základě fotografie?

Cestování

KVÍZ: Čechy milované Turecko. Co o oblíbené letní destinaci víte?

Cestování

Výběr článků

Načítám