Hlavní obsah

Pacientovi s Neuralinkem se začal odpojovat čip od mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu slavila společnost Neuralink úspěch, když vůbec poprvé implantovala čip do lidské lebky. Nyní však projekt firmy, za níž stojí podnikatel Elon Musk, narazil na zásadní problém. Zařízení se od pacientova mozku začalo oddělovat. Neuralink neuvedl, proč se tak stalo. Tvrdí ale, že implantát zdokonalil a obnovil jeho funkčnost.

Foto: Profimedia.cz

Neuralink řešil problém u prvního pacienta, kterému do mozku implantoval čip.

Článek

Čip ve své lebce nosí Američan Noland Arbaugh. Operaci podstoupil koncem ledna a od té doby je jeho život pod drobnohledem médií.

Deník Wall Street Journal nyní informoval, že funkčnost Arbaughova čipu se zhruba měsíc po zákroku začala horšit. Zdravotní stav pacienta ale zůstal dobrý.

Muskova firma implantovala člověku čip do mozku

Věda a školy

Implantáty fungují tak, že člověku při operaci vloží do lebky malý kontejner s výpočetním čipem a baterií. S mozkovou tkání pak zařízení propojuje 64 jemných vláken, která interagují s nervovými signály vysílanými mozkem. To umožní například ovládat klávesnici nebo kurzor myši. Arbaugh díky čipu mohl hrát na počítači šachovou partii jen s využitím své mysli.

Právě propojení zmíněnými jemnými vlákny se nyní ukázalo jako problém. Několik vláken se od mozku začalo samovolně odpojovat.

Neuralink k tomu na svém blogu napsal, že se „stáhly z mozku, což vedlo k čistému snížení počtu účinných elektrod“. Klesla tím přenosová rychlost informací, což je měřítko toho, jak dobře může implantát plnit své úkoly.

Pro Neuralink jde o zásadní projekt právě proto, že jde o prvního pacienta, který čip od Muskovy společnosti dostal. V letošním roce má firma v plánu provést jedenáct zákroků, do konce dekády by jejich počet měl vzrůst na více než 20 tisíc.

Anketa

Nechali byste si do mozku implantovat čip, který by zlepšil vaše schopnosti?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 9998 čtenářů.

„Telepatie“. První ochrnutý pacient s mozkovým čipem od Muska hraje šachy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám