Hlavní obsah

Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů na F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velitel ukrajinského letectvy Mykola Oleščuk na Telegramu oznámil, že Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů stíhaček F-16. Dodané zařízení se nyní testuje, uvedl web listu Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské letectvo.

Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů na F-16Video: Ukranian Air Force

 
Článek

„Děkuji všem, kteří pomáhají Ukrajině posílit její letectvo. Kromě samotných F-16 potřebujeme vytvořit silnou vzdělávací a materiální základnu pro naše mladé (piloty), aby se zapojili,“ řekl Oleščuk.

Plnohodnotný letecký simulátor, který bude mít skutečný kokpit, se podle Ukrajinské pravdy nyní testuje. Instalovat se bude také hydraulika, aby pilot co nejvíce pocítil realističnost cvičného letu.

Stíhací letouny západní výroby stále patří mezi hlavní vojenskou techniku a vybavení, které Ukrajina žádá od svých spojenců v obraně proti ruským invazním vojskům. Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie už dříve přislíbily poslat na Ukrajinu asi 45 stíhacích letounů – dost pro tři malé letky. Další země poskytnou výcvik pilotům či právě simulátory.

Zatím ale není jasné, kolik a jak rychle se Ukrajině podaří vycvičit pilotů a příslušníků pomocné pozemní posádky, která má na starost údržbu a provoz letadel. Nizozemsko v březnu slíbilo první letouny dodat během léta, Dánsko hovořilo o konci jara.

Ukrajinští vojáci čekají na F-16, ruští na brokovnice

Evropa

Výběr článků

Načítám