Na Slunci se dějí zajímavé úkazy. Zajděte si třeba na hvězdárnu ve Ždánicích

Foto: Hvězdárna a planetárium Ždánice

HODONÍN – Tentokrát nás upozornili z Hvězdárny ve Ždánicích na zajímavé dění nad našimi hlavami. Konkrétně na Slunci se nyní dějí velkolepé věci, které jsou dobře viditelné a dají se i fotografovat. A možná uvidíme i polární záři.

Na Slunci se nyní nachází skupina skvrn mohutná tak, že je přes svářečské sklo bez problému vidět i očima. Navíc se na ždánické hvězdárně povedlo vyfotografovat dokonce i erupci třídy X4. „Jedná se o poměrně vzácný úkaz, který se projevuje velice nápadným zjasněním, které částečně zviditelňuje i tvar magnetického pole v okolí skvrn. Není rovněž vyloučeno, že se dnes v noci anebo zítra v noci dočkáme také polární záře viditelné i z našeho území,“ vysvětlil hvězdář Karel Trutnovský. Oficiální pozorování Slunce pro veřejnost začíná v pátek 10. a v sobotu 11. května v 15:00 hodin a večerní pozorování hvězdné oblohy ve 21 hodin. „A kdybyste měli čas, zvu Vás ještě v 19 hodin na pořad v planetáriu o Evropské jižní observatoři. Přeji zdraví a hezký den,“ doplnil Trutnovský.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.