Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

Svět

  14:38aktualizováno  22:30
V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl autobus. S odkazem na ruský vyšetřovací výbor o tom informují zahraniční tiskové agentury. Dříve úřady uváděly tři mrtvé a šest vážně či kriticky zraněných.

Autobus, v němž cestovalo asi dvacet lidí, jel po ulici podél řeky, ale na křižovatce odbočil ostře na most, kde narazil do jednoho auta, načež prorazil mostní bariéru a zřítil se do řeky. Tam se potopil a vidět z něj byla jen střecha.

Skrz ni pak záchranáři vyprošťovali lidi z autobusu a v člunech je odváželi na břeh. Záchranná operace už skončila. Policie řidiče autobusu zadržela.

Záchranáři v ruském Petrohradě pracují na místě pádu autobusu z mostu do řeky. (10. května 2024)

Autobus patřil společnosti Taksi, která v Petrohradě pomáhá zajišťovat veřejnou dopravu. Její vozidla ve městě jezdí na 11 linkách, uvedla agentura TASS. Firma už dříve dostala pokutu v řádu statisíců rublů, když hrubě porušila podmínky licence, píše se v rozhodnutí soudu z ledna tohoto roku.

Agentura RIA Novosti uvedla, že policie řidiče autobusu zadržela. Jeho manželka řekla, že nadřízení řidiče donutili nastoupit na ranní směnu, i když den předtím byl v práci 20 hodin, uvedla agentura AP. Úřady mimo jiné prověřují, zda byly dodrženy předpisy pro bezpečný provoz hromadné dopravy.

Autoři: ,