Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

  18:44
Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních letech se však potýká s nepolevujícím problémem bezdomovectví. Mnohé čtvrti jsou poseté stany lidí bez domova, mezi nimiž roste kriminalita i počet drogově závislých. Některé studie tvrdí, že řešením je nepodmíněný příjem.

Když Karen Bassová v prosinci 2022 usedla do křesla starostky Los Angeles, dala veřejnosti jediný velký slib: „Vyřeším problém bezdomovectví v našem městě.“

Demokratická kongresmanka, kterou svého času Joe Biden zvažoval jako kandidátku na viceprezidentku, představila veřejnosti vizi nového města, jež postaví na nohy investice ve výši takřka dvou miliard dolarů. Po více než dvou letech však v některých čtvrtích stále vznikají nové improvizované tábory lidí bez domova.

Za loňský rok se jich z ulic podařilo dostat přes 21 tisíc, dočasné přístřeší našli v útulcích a ubytovnách, které jim hradilo vedení města. Jde o takřka třicetiprocentní nárůst oproti roku 2022. Bassová po roce ve funkci uznává, že její prvotní slib byl bláhový, z krátkodobého hlediska dnes považuje řešení bezdomovectví v jejím městě za nemožné.

Los Angeles trápí v posledních letech rostoucí počet lidí žijících na ulici. Situace je v některých částech města neúnosná, navzdory zásahům ze strany úřadů. (22. dubna 2024)

„Když si pomohu paralelou, tak vlastně stavíme letadlo, zatímco v něm už letíme. Absolutně z ničeho se snažíme vybudovat systém prevence, aby lidi nekončili na ulici. Žádný takový program v USA předtím neexistoval a nemáme tedy na co navazovat,“ vysvětlila v rozhovoru pro agenturu AP. Část veřejnosti ji za snahy problém vyřešit chválí, obyvatelé čtvrtí, které hyzdí stovky bezdomoveckých stanů, však starostka zklamala.

Jeden ze tří lidí bez domova, jenž loni nějakým způsobem využil městský program dočasného bydlení, se po pár měsících vrátil zpět na ulici. Čekání na přidělení trvalého bydlení dotovaného z městských peněz může podle neziskových organizací trvat až dva roky, což většina žadatelů nevydrží. S neklesajícím počtem bezdomovců se množí případy drobných trestných činů i napadení, roste rovněž počet drogově závislých, zejména uživatelů fentanylu.

Důvodů, proč se zrovna Los Angeles stalo hlavním městem bezdomovectví v Americe, je řada. Zámořská média zmiňují nepřekvapivě astronomické ceny nemovitostí i nájmů, nedostatek pracovních míst i extrémně pomalou administrativu. Vyřízení povolení k odstranění nelegálních stanových městeček trvá v krajním případě až dva roky.

Nepodmíněný příjem a štědrý boxer

Jak ze začarovaného kruhu ven? Podle některých studií by se státu Kalifornie vyplatilo zavedení takzvaného nepodmíněného příjmu pro sociálně slabé občany ve výši 750 až tisíce dolarů (asi 25 tisíc korun). Tisíce bezdomovců by si za tyto peníze mohly dovolit stálé ubytování. Rozpočet jednoho z nejbohatší států USA by na tom ročně ušetřil miliony dolarů, píše list Los Angeles Times.

Neortodoxní pomoc zvolil v listopadu loňského roku legendární boxer Floyd Mayweather. Během pobytu v Los Angeles věnoval trojici lidí bez domova třicet tisíc dolarů, štědrou sumu vyplatil šťastlivcům v hotovosti nedaleko hotelu Ritz-Carlton.

Příběh Krtčích lidí. V podzemí pod New Yorkem našly domov tisíce bezdomovců

Z dlouhodobého hlediska však vedení města bude i nadále sázet na kombinaci likvidace stanových městeček a hledání stabilního přístřeší pro lidi bez domova. Naději ostatním dávají příběhy hrstky těch, kterým se za pomoci dobrovolníků a finančního příspěvku úřadů podařilo z ulice dostat. Noelia Nunezová bydlela dva a půl roku v jednom z podjezdů v centru města. Bývalá učitelka na ulici skončila po smrti svého otce, kdy se utápěla ve smutku a přišla o práci.

Život ve stanu na betonovém chodníku byl podle ní plný stresu, každý den se bála, zda jí někdo neublíží. Hlídat si musela i svůj skromný majetek. V listopadu loňského roku ulici, kde přežívala, úřady vyklidily. Nunezová vstoupila do programu na návrat lidí bez domova do normálního života. Zatím žije v ubytovně a luxus, který skýtá stabilní střecha nad hlavou a pravidelná sprcha, si nemůže vynachválit. Dalším krokem pro ni bude hledání práce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Ukrajinu taháme za nos, neplníme sliby, čílil se Zaorálek. Dostálová přikyvovala

3. června 2024  14:54

Kandidáti do Evropského parlamentu se v debatě na iDNES.cz shodli, že Evropa musí v podpoře...

KOMENTÁŘ: Mladí Evropané jsou nadějí pro naši demokratickou budoucnost

3. června 2024  14:49

V diskusích před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat 6.–9. června, je jedním z...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...