TOPlist

ChatGPT na míru? Microsoft speciálně upravil AI pro americké špionážní služby

Špión provádějící odposlech telefonního hovoru (ilustrační obrázek)
  • Microsoft upravil ChatGPT pro americké špionážní agentury
  • Bude kompletně oddělený od internetu
  • Nehrozí tak žádné úniky tajných dat

Podle nové zprávy agentury Bloomberg Microsoft nedávno představil upravenou verzi generativní AI ChatGPT-4 pro americké zpravodajské služby. Liší se zejména tím, že je oproti klasickému chatbotovi zcela oddělen od internetu.

Žádné úniky nehrozí

To jej umožní špionážním agenturám používat tak, aby byly jejich utajené informace chráněny před zveřejněním. Nebudou se tak muset vůbec obávat jakéhokoliv hacknutí či úniku informací, jako se to již stalo mnoha firmám. Pro příklad uveďme loňskou kauzu Samsungu.

Kromě toho se nebudou muset obávat, že ChatGPT zahrne zadané údaje do svého školení a neúmyslně je použije při poskytování odpovědí uživatelům, kteří by nebyli spojeni s vládou Spojených států.

Práce s tajnými informacemi, ilustrační snímek
Přísně tajné informace nesmějí uniknout, ilustrační snímek

Jak uvedl technický ředitel společnosti Microsoft William Chappell: „Nechcete, aby se (ChatGPT, pozn. redaktora) učil na základě otázek, které mu pokládáte, a pak tyto informace nějakým způsobem odhalil.“

Systém je ve fázi testování

Celý systém běží na specializované síti nepřístupné pro cizí osoby a v současné době jej používá až 10 000 zaměstnanců několika zpravodajských služeb. Přesto ale zůstává ještě ve fázi testování a zpravodajské služby budou pečlivě sledovat jeho účinnost.

Umělá inteligence, robot sedící za počítačem
Špionážní agentury mají o umělou inteligenci zájem, ilustrační snímek

Pozoruhodné je, že to není poprvé, kdy jsme svědky silného zájmu amerických špionážních agentur o ChatGPT a generativní AI obecně. Jen před několika měsíci se objevily informace, že CIA pracuje na umělé inteligenci podobné ChatGPT. Ta má být určena k zestručňování a v některých případech i k analýze zpravodajských poznatků. Ve výsledku by tak měla pomoci analytikům se zorientovat v jinak nepřehledné lavině zpráv a dat.

Špionážní služby se musejí přizpůsobovat

Randy Nixon ze CIA k tomu před několika měsíci v jednom rozhovoru řekl: „Můžete to posunout na další úroveň a začít klást otázky strojům, aby vám poskytly odpovědi, rovněž se zdroji. Naše sbírka může poté dál růst bez jakýchkoli omezení kromě nákladů na provoz. Přešli jsme od novin a rozhlasu přes televizi k internetu, k velkým datům a tak to jde dál.“



Nebezpečná umělá inteligence, podvodník



Nepřehlédněte

Samsung řeší velký průšvih. Kvůli ChatGPT jim unikla citlivá data

Microsoft uvádí, že práce na „upraveném ChatGPT“ trvala asi 18 měsíců. Z toho lze vypozorovat, že na něm začal pracovat ihned po dokončení dohody se společností OpenAI již na začátku roku 2023.

Autor článku Matyáš Hřebík
Matyáš Hřebík
Nadšenec do mobilních telefonů, chytré domácnosti a umělé inteligence. Ve volném čase rád plavu, jezdím na kole, lyžuji nebo se věnuji tvorbě webových stránek.

Kapitoly článku