Hlavní obsah

Boston je krok od postupu do semifinále NBA, Oklahoma srovnala sérii s Dallasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalisté Bostonu jsou blízko třetího postupu do semifinále NBA za sebou. Nad Clevelandem vedou už 3:1 na zápasy. V pondělí zvítězili na palubovce Cavaliers 109:102 a na zisk posledního bodu mají tři pokusy. Naopak série mezi Oklahomou City a Dallasem je vyrovnaná 2:2, poté co Dallas nevyužil domácího prostředí a prohrál 96:100.

Foto: David Dermer, ČTK/AP

Radost basketbalistů Bostonu. Zleva Jayson Tatum (0)a Jaylen Brown (7)

Článek

Cleveland nastoupil bez své hvězdy Donovana Mitchella, protože má problémy s lýtkem. Boston se toho snažil využít a šel za vítězstvím. Na začátku čtvrté čtvrtiny vedl už o 15 bodů. Cavaliers se však nechtěli vzdát a pod vedením rozehrávače Dariuse Garlanda dokázali v závěru snížit na rozdíl pěti bodů. Celtics už si ale výhru vzít nenechali a nápor domácích odvrátili.

„Hráči do toho dali všechno a donutili favorita hrát naplno až do konce. Jsem na ně hrdý. Sice to nakonec nevyšlo, ale hráli jsme dobře,“ řekl trenér Clevelandu J.B. Bickerstaff.

Garland dal 13 ze svých 30 bodů v poslední čtvrtině a byl nejlepším střelcem Clevelandu. Boston táhli tradičně Jayson Tatum s 33 body a 11 doskoky a Jaylen Brown s 27 body. „Není lepší pocit, než vyhrát v play off na hřišti soupeře. Teď je čas vrátit se domů a dát našim fanouškům důvod k radosti,“ řekl Tatum.

Oklahoma City sice prohrávala v Dallasu na začátku druhé půle o 14 bodů, ale dokázala zápas otočit. A to především díky velmi dobré obraně, které se povedlo zastavit obě hlavní opory Mavericks. Kyrie Irving dal pouhých devět bodů a nejlepší střelec sezony Luka Dončič jen 18 bodů, k tomu přidal 12 doskoků a 10 asistencí. Dallasu to ale nestačilo.

Thunder totiž v závěru táhli Jalen Williams se Shaiem Gilgeousem-Alexanderem a dovedli tým k obratu. Klíčové byly dva koše Williamse minutu před koncem, které daly Oklahomě City vedení o pět bodů. Dallas ještě mohl deset sekund před koncem vyrovnat, ale Dončič proměnil jen jeden trestný hod a hosté už pak výhru uhlídali.

2. kolo play off NBA:
Východní konference - 4. zápas:
Cleveland - Boston 102:109, stav série 1:3.
Západní konference - 4. zápas:
Dallas - Oklahoma City 96:100, stav série 2:2.