V Bratislavě hořela koncertní loď Pink Whale. Podněcování nenávisti vůči LGBTQ+ má své oběti

Klub na Dunaji byl v minulosti terčem útoku extremistů kvůli vyvěšování duhové vlajky. Policie se i tentokrát přiklání k verzi, že za požárem stojí cizí zavinění.

V pondělí ráno museli zasahovat hasiči na bratislavském Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu, kde na Dunaji kotví tanker přeměněný na hudební klub Pink Whale. Následující den bratislavská policie potvrdila, že podle předběžných informací byl oheň založený úmyslně.

Klub na dunajském pontonu mezi Mostem SNP a multifunkčním centrem Riverpark vznikl v květnu 2022 a podobně jako už dvě dekády fungující budapešťský trajekt A38 nebo pražská nákladní loď Altenburg 1964 byl Pink Whale výrazným zpestřením kulturního života slovenské metropole. Založil ho hudební nadšenec Lubo Šoška, který předtím vlastnil stavební firmu.

Duhová vlajka, kterou měla loď vyvěšenou místo zástavy, pohoršovala bratislavské neonacisty – za dva roky zmizela z lodi celkem sedmkrát.

Loď přeměněná v kulturní centrum s barem se díky progresivní dramaturgii brzy etabloval mezi nejdůležitější bratislavské kluby. Kromě koncertů se zde konaly i divadelní představení, přednášky, promítání, diskuze nebo benefiční akce. Počet událostí přesáhl už čtyři stovky. 4. května klub oslavil své druhé narozeniny, devět dní poté se stal obětí žhářského útoku. Naštěstí při něm nebyl nikdo zraněn.

Požár v pondělí ráno hasilo sedmnáct příslušníků bratislavského hasičského sboru a jejich zásah způsobil podél nábřeží kolony. Oheň se naštěstí nerozšířil do podpalubí, k újmě tak nedošla konstrukce lodi, což ji zachránilo před potopením. Přežila všechna tři pódia i technika, shořel ale bar a lednička a poničená byla elektroinstalace a vodovod.

Oheň způsobil škody, které se podle instagramové stránky klubu Pink Whale odhadují na padesát tisíc euro (zhruba 1 200 000 korun). Policie po předběžném šetření vyloučila jako příčinu požáru technickou závadu.

Klub byl pojištěný proti různým typům nehod, nicméně pojistka nejspíš nezahrnovala vnější zavinění a nyní to vypadá, že právě to byl důvod požáru. „Dovolujeme si vás požádat o pomoc při obnově Pink Whale, abychom nemuseli rušit dohodnutý program,“ vyzývají pořadatelé k účasti na sbírce na portálu Donio.

Duhová vlajka

„Chceme věřit, že požár není projevem nenávisti a není žádná spojitost mezi předchozím strháváním duhové vlajky, pokřikováním nebo házením kamenů na loď,“ dočteme se také ve zprávě, kterou lidé z Pink Whale napsali na své sociální sítě bezprostředně po uhašení požáru. Vyjádření bratislavské policie o den později nicméně naznačuje, že hledat za útokem tyto souvislosti je poměrně logické.

Podle vyjádření policie se údajně na lodi v pondělí brzy ráno pohyboval neznámý člověk, a i z toho důvodu zahájila trestní stíhání ve věci zločinu poškozování cizí věci. Potvrzuje to i policejní mluvčí Jana Šimůnková, kterou citují slovenská média jako například Denník N.

Duhová vlajka, kterou měla loď vyvěšenou místo zástavy, pohoršovala bratislavské neonacisty – za dva roky zmizela z lodi celkem sedmkrát. Nadšenci z Pink Whale ji ale pokaždé nahradili. Teď se zdá, že se symbolické gesto ukradení vlajky proměnilo v reálné násilí.

Těžko brát podobné incidenty na lehkou váhu i v kontextu toho, co se na Slovensku poslední dobou děje. V posledních letech zde přibývají útoky na LGBTQ+ osoby. V říjnu 2022 zemřeli během brutálního teroristického útoku na bratislavský klub Tepláreň dva mladí lidé a událost tehdy otřásla celou zemí. Nebyla ale tak úplně ojedinělá. Ve stejném týdnu v Nitře zkopali devatenáctiletého mladíka, který políbil na veřejnosti svého přítele, v samotné Bratislavě musel čelit fyzickému útoku mladý muž, který dal v restauraci Kolkovna pusu svému příteli.

V prosinci stejného roku byli napadeni ve městě Skalica v klubu Orlovna členové hudební skupiny Berlin Manson. Důvodem byla duhová vlajka, kterou mají ve zvyku při koncertech vyvěšovat – jednomu členovi kapely násilníci zlomili čelist, druhému vytrhli z ucha náušnici. Případ nebyl dodnes vyšetřen.

Symbol antifašismu

Případy útoků proti menšinám nejsou náhodné, pravidla hry určují slovenští politici, kteří na nenávisti k lidem LGBTQ+ orientace získávají snadné body popularity. Sám premiér Robert Fico (Smer-Sociální demokracie) vedl při loňských podzimních parlamentních volbách kampaň pod hlavičkou boje proti „genderové ideologii“. Předchozí premiér Igor Matovič už den po útoku na Tepláreň psal na sociální sítě, že „je hetero“ a bagatelizoval tak bezprecedentní nenávistný čin. Napsal také, že ochranu by si zasloužili i „obyčejní křesťané“.

A to zmiňujeme jen „umírněné“ vládní činitele, v nižších patrech slovenské politiky si už nacionalističtí konzervativci žádné servítky neberou. Průzkum APF ukázal, že při minulých volbách měly jen dvě z pětadvaceti kandidujících stran návrhy týkající se rozšíření práv sexuálních menšin. Možnost zavedení manželství i pro stejnopohlavní páry Fico rázně odmítl a současná vláda si v menšinách našla svého obětního beránka, do kterého se může strefovat ve jménu „křesťanských hodnot“. Když v prosinci odstoupil ředitel bratislavské Kunsthalle Jen Kratochvil kvůli neschválení rozpočtu, mluvil o tom, že mu ministerstvo kultury vyčítalo „prosazování LGBT agendy“.

Útok na loď Pink Whale ukazuje, že nenávistná slova politiků proti části obyvatelstva mají své důsledky. A je jen otázkou času, kdy se materializují v nějaké konkrétní činy. Děsivé memento, kterým byla vražda v Teplárni, bohužel bylo možná jen začátkem. Hořící Pink Whale se teď stane dalším bratislavským symbolem antifašistického a antihomofobního odporu. Aktuální podpora klubu ze strany slovenské kulturní obce je nevídaná. Za jediný den se vybraly dvě třetiny částky, na kterou byla vyčíslena škoda – tedy v přepočtu skoro milion korun.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále