Hlavní obsah

Hotel Evropa v Praze se má v září po deseti letech otevřít. Kritiky dráždí svou velikostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grandhotel Evropa na Václavském náměstí v Praze, který je už 10 let zavřený kvůli přestavbě, se má otevřít v září a bude z něj luxusní lifestylový hotel W Prague, součást světové sítě hotelů společnosti Marriott, informovala mediální zástupkyně Silvia Haupt Kozoňová. Kritiky však novostavba dráždí tím, že ve dvoře hotelu byla postavena devítipatrová budova.

Foto: Petr Janiš, Právo

Devítipodlažní novostavba ve dvoře podle kritiků nerespektovala urbanismus Nového Města.

Článek

Podle Kozoňové bude mít hotel celkem 161 pokojů a apartmánů včetně prezidentského apartmá Extreme Wow. Původní hotel, který za první republiky získal věhlas díky jménu restauratéra Karla Šroubka, měl pokojů 90.

Objem a tvar přístavby do dvora, kterou povolil magistrátní odbor památkové péče, byl trnem v oku ochránců památek, podle nichž vůbec nerespektuje urbanismus Nového Města.

Koalici Prahy 1 rozdělila Zaha Hadidová

Domácí

Znepokojení z novostavby, jíž ustoupil předchozí dvorní trakt, vyjádřila v roce 2019 i mise UNESCO, která se divila rozsahu a hustotě přestavby kolem Václavského náměstí.

Oválnou přístavbu navrhl pražský ateliér DaM, dále se na ní podílela londýnská architektonická kancelář Benoy, design interiérů dostalo na starost izraelské studio Baranowitz Kronenberg, ale i to se změnilo. „O současnou designovu podobu se stará architektonické studio Avroko,“ uvedla Haupt Kozoňová.

Foto: ateliér DaM, Právo

Již realizovaná novostavba z nadhledu na starší vizualizaci.

Jméno Evropa dostal hotel po vyvlastnění v roce 1951, po roce 1989 několikrát změnil majitele, až ho v roce 2019 od rakouské společnosti Julius Meinl získal Ferid Nasr, zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours.

K hotelu, jehož secesní vzhled vznikl za přestavby v letech 1903 až 1905, se váže řada zvučných jmen. Ubytoval se zde před válkou zachránce židovských dětí Nicholas Winton.

Server Praha neznámá uvádí, že v roce 1912 měl v hotelu jediné veřejné čtení svých textů spisovatel Franz Kafka.

Původní hotel se zachovalým secesním interiérem měla možnost veřejnost vidět naposledy při přehlídce Designblok před deseti lety. Hotel už byl jinak uzavřen, tvrdilo se tehdy, že znovu otevře v roce 2020. 

Foto: Petr Janiš, Právo

Fasáda památky do Václavského náměstí.

Návštěvníci obdivovali vybavení a vzhled interiérů kulturní památky. Stavbu památkáři označili za kvalitní secesní dílo s bohatou uměleckořemeslnou výzdobou a s pozdějšími prvky art deca.

„Členité secesní fasádě odpovídá i interiér, zejména přízemí, jehož vybavení je rovněž dokladem soudobé vysoké úrovně uměleckého řemesla,“ stojí v popisu památkové hodnoty.

Zda se vše stihne obnovit do září, stále není jasné. „Skončit máme v červnu, ale práce máme dost do září,“ řekl Novinkám jeden z dělníků.

Hotel už spustil rezervace, prvním dostupným termínem je ale leden 2025, nikoli září 2024. Cena za pokoj a noc má jednoho hosta podle rezervačního systému vyjít na více než 8500 korun.

Spor o osud železničního mostu na Výtoni má rozetnout posudek o historickém dědictví

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám