PřF Aktuálně, Zaměstnanci 16. 5. 2024

Jmenování Filipa Studničky docentem: Když fyzika potká punk rock

RNDr. Filip Studnička, Ph.D. z katedry fyziky byl jmenován docentem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové. Tento významný krok v jeho kariéře je odrazem jeho dlouholetého přínosu v oblasti fyziky a biomedicínských aplikací.

Docent Studnička ve své habilitační práci s názvem "Aplikace biomedicínského výzkumu v didaktice fyziky" zdůraznil význam propojení teoretického výzkumu s praktickým využitím v oblasti výuky. Jeho práce představuje hluboký zájem o využití matematicko-fyzikálních modelů v biomedicínských technologiích.

Rozhodl jsem se svojí habilitační prací inspirovat mladé studující, aby viděli, že fyzika nemusí být jen hromada vzorečků a nudné teorie, ale že vše lze aplikovat i do zajímavých nových oblastí, kde se mimo jiné věnuji zkoumání syndromu bílého pláště u zvířat nebo sledování zhoršování zdravotního stavu lidí před smrtí, a to vše pomocí fyzikálních metod.

doc. RNDr. Filip Studnička, Ph.D. 

Na Univerzitě Hradec Králové docent Studnička aktivně přispívá k výzkumu v oblasti biomedicínských technologií, zejména vývoji inteligentních systémů pro péči o pacienty v kritickém stavu. Jeho akademický rozvoj ovlivnili mentoři i kolegové jako prof. Šeba, doc. Kříž, doc. Šlégr nebo Dr. Cimler a jeho tým, kteří mu otevřeli dveře k novým perspektivám ve fyzice a biomedicíně.

Ve své akademické kariéře se stále věnuje i vzdělávání a podpoře talentovaných studentů. Od roku 2012 pravidelně reprezentuje UHK na mezinárodních fyzikálních olympiádách a předává své zkušenosti mladým nadějným vědcům.

Docent Studnička klade velký důraz i na vyvážený osobní život. Hudba a účinkování v punkové kapele mu přinášejí potřebný odpočinek od akademického života. „Aktivní hraní mi umožňuje udržet si psychickou pohodu a zůstat v kontaktu s kreativní stránkou mé osobnosti,“ popisuje své koníčky.

V budoucnu se chce zaměřit na další rozvoj aplikované fyziky na fakultě a posílení výzkumných aktivit v regionu. Přírodovědecká fakulta by podle jeho slov měla být místem, kde se nejen výzkum a výuka, ale i každodenní práce stává inspirací a zdrojem osobního růstu pro všechny.

Studentům i zaměstnancům s nadšením předává motto: „Žijeme jen jednou, tak si pojďme život užívat a zpříjemňovat, ne si ho kazit.“  Tato slova odráží jeho filozofii jak v osobním, tak profesním životě.

doc. RNDr. Filip Studnička, Ph.D. *1985

Filip Studnička vystudoval magisterské studium Fyzika plazmatu na Masarykově univerzitě. Doktorát v oboru Teorie vzdělávání ve fyzice získal na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové, kde se následně i habilitoval. Ve své výzkumné práci se zaměřuje na biomedicínské aplikace fyzikálních metod.

Doc. Studnička je vedoucím katedry fyziky a od roku 2024 působí jako proděkan PřF UHK pro tvůrčí činnost. Věnuje se mentorování mladých vědců a popularizaci vědy. Jeho práce na projektu vývoje inteligentních systémů pro péči o pacienty v kritickém stavu mu přinesla v roce 2022 ocenění od Technologické agentury ČR.

Ve volném čase hraje na kytaru a baskytaru v punkové kapele a rád se účastní hudebních festivalů.