Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  16.05.2024 14:54:45

Firmy řeší, jak pojmout home office. Ke hledání pracovní rovnováhy mají ale firmy řadu technologických novinek

ilustrační Firmy a zaměstnanci se po velkém výkyvu směrem k home office stále ještě snaží najít funkční řešení. Za poslední čtyři roky si osahaly home office dobře a nyní hledají každá svůj ideální mix. Je to těžké, ale při nacházení nové rovnováhy mají k dispozici řadu technologických novinek, které jsou k užitku.

Výhody plynoucí z možnosti využívání home office jsou prověřené, firmy však musí řešit problémy ze vzdálenosti mezi spolupracujícími lidmi. Aktuálně podle dat společnosti Savills je například obsazenost kanceláří v Praze 57 %, přičemž před pandemií to bylo zhruba 70 %.

„Výzkumy zkušeností zaměstnavatelů a zaměstnanců ukazují, že ti, kteří mají možnost volby mezi prací z domova a kanceláře, jsou často motivovanější a loajálnější ke svému zaměstnavateli. Tato možnost podporuje lepší work-life balance, což má pozitivní dopad na pracovní výkon, duševní zdraví a celkovou pohodu,“ říká Tomáš Pavlíček z Atmoskop.cz. „Obrovským přínosem je ale technologický upgrade napříč celou společností, který firmám umožňuje volit pracovní nastavení odpovídající charakteru práce,“ dodává.

Videokonference kam se podíváš

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno vyhýbali. Přinášely jim totiž mnohdy z neznalosti a nezkušenosti plynoucí frustrující zážitky z problému s připojením, kompatibilitou, sdílením dokumentů a dalšími problémy třeba se zvukem či obrazem. To dnes už neplatí a téměř každý zaměstnanec je schopen se k jednání připojit třeba přes mobilní telefon.

„Před covidem byly videokonference sice běžnou technologií, ale dnes je videokonferenční gramotnost výrazně vyšší. Běžnou věcí jsou hybridní porady týmů, kdy se někteří členové mohou připojit ze služební cesty, z auta nebo z domova, když zrovna nemohou být přítomni,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro. „To, co je dnes rozdílové, je využívání všech možností videokonferenčních systémů, jako je například používání anket pro interakci se skupinou, virtuální tabule pro brainstorming, a také schopnost pružně reagovat při problému záložním řešením, tzv. fail safe plan.“

Chytré kamery a další smart technologie

Do světa spotřební kancelářské elektroniky vstoupily také chytré kamery spolu s dalším vybavením, které usnadňuje komunikaci a pomáhá i dalším následným procesům. Když se spojíte s třeba i s velkým týmem, například chytrá kamera Avonic a další systémy využívají sílu pokročilé technologie a umělé inteligence a dokáží zaostřovat na toho, kdo zrovna mluví, titulkovat o koho se jedná.

Nová technologie Cabolo pak v reálném čase a zcela offline nahrává, přepisuje, překládá, titulkuje, indexuje a archivuje audio-video obsah. Cabolo je průkopníkem v technologii přepisu řeči na text, a to, jak co se týče zpracování a rozpoznávání, ale i a transformace řeči na text. Velmi dobře využitelnou funkcí je Cabolo Multimedia - konferenční systém, který za účelem automatického přepisu multimédií v jednom zařízení soustředí audio, video a text. To pak v souhrnu pomáhá překonávat fakt, že lidé nejsou při jednání na jednom místě.

„Chytré kamery a nástroje pro rozpoznávání a analýzu hlasu a AI aplikace identifikují jednotlivé účastníky v rámci místnosti a poskytují jim zpětnou vazbu, podporu a doporučení pro zlepšení komunikace, prezentace a spolupráce,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro.

Vybavené zasedačky – vysoká kvalita, kompatibilita a příjemné kreativní prostředí

Aktuální meeting roomy by měly být vybavené kvalitní komunikační technikou a technologiemi pro snadnou spolupráci. Navíc také poskytovat natolik zajímavé prostředí, aby ho sami zaměstnanci chtěli aktivně využívat pro svá interní i externí jednání.

„Na zasedačkách, huddle roomech a komunikační technice by firmy neměly šetřit. Pokud totiž vhodně nastaví firemní procesy, včetně vzdálené práce na home office a mají techniku a technologie vyladěné tak, aby dávaly dobrou podporu, ušetří si spoustu starostí,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas. A dodává: „Samozřejmostí pak je neustálý update znalostí a dovedností všech zúčastněných zaměstnanců. Protože, i když budete mít nejlepší systémy a někteří je nebudou umět používat, investice vyjde na prázdno.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688