Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. května 2024 11:10
Čas čtení 1:00

Soud zmrazil ruská aktiva několika evropských bank. Velká ruská společnost vůči nim uplatňuje obří pohledávky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Arbitrážní soud v Petrohradu zmrazil ruská aktiva několika evropských bank včetně Deutsche Bank. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury DPA.

Soud přijal opatření na žádost RusChimAllianz, což je dceřiná společnost Gazpromu, která provozuje terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Baltském moři, uvedla v sobotu ruská státní tisková agentura Tass. Firma si vůči Deutsche Bank uplatňuje pohledávky v celkové výši 238,61 milionu eur.

Soud zablokoval aktiva ve formě cenných papírů patřících Deutsche Bank a dalším společnostem, ve kterých má podíl, a ve formě nemovitostí a peněz na bankovních účtech. Jde tedy jen o část ruských aktiv banky.

Soud již zmrazil účty a majetek bankovní společnosti Unicredit v Rusku

Soud předtím zmrazil i bankovní účty a aktiva italské bankovní skupiny Unicredit v Rusku. Dotklo se to i dalších finančních institutů. Příčinou je zrušení výstavby terminálu pro zpracování plynu z důvodu západních sankcí. RusChimAllianz požaduje od Unicreditu 444 milionů eur, přičemž hodnota jejích zmražených aktiv představuje 463 milionů.

Unicredit je po Raiffeisenbank největší zahraniční bankou, která v Rusku stále působí, a patří mezi 20 největších bank v zemi z hlediska bilance.

Projekt, za který ruská společnost zaplatila zálohu, byl Západem zastaven

Společnost RusChimAllianz podepsala v roce 2021 smlouvu o výstavbě závodu s německou průmyslovou skupinou Linde a stavební firmou Renaissance Heavy Industries. RusChimAllianz za to zaplatila skupině Linde zálohu. Poté, co Rusko bezdůvodně napadlo Ukrajinu, Západ přijal vůči Rusku rozsáhlé sankce a zastavil práce na projektu.

24. května 2024 10:00 Čas čtení 2:38 4 nejčastější otázky, které máme o investicích + odpovědi. Na začátek ti stačí čtyři stovky měsíčně 4 nejčastější otázky, které máme o investicích + odpovědi. Na začátek ti stačí čtyři stovky měsíčně

Banky, které vystupovaly jako ručitelé, také stáhly své záruky. RusChimAllianz u arbitrážního soudu v Petrohradu kromě Deutsche Bank a Unicredit žalovala také Commerzbank, Bayerische Landesbank a Landesbank Baden-Württemberg. Na rozdíl od Unicredit však tyto společnosti neměly v Rusku významné pobočky.

banka
Zdroj: Wikimedia Commons/Gunnar Klack
Domů
Sdílet
Diskuse