Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Babiš s ruskou vlajkou byl trefný, míní Lipavský. Jitří to společnost, řekl Bžoch

Česko

  13:08
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje kampaň, ve které byl zparodován vizuál hnutí ANO, za trefný. Řekl to v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Andrej Babiš s Klárou Dostálovou v něm mají na tvářích vlajky Ruska.

„Nevím, jestli bych s takovouto kampaní za naši stranu přišel, ale bylo to docela trefné v ten moment,“ reagoval ministr Lipavský na plakáty, na kterých byl expremiér společně s jedničkou evropské kandidátky Klárou Dostálovou vyobrazen s ruskými vlaječkami na tváři. Lipavského stínový protějšek a poslanec z hnutí ANO Jaroslav Bžoch antikampaň z pera koalice Spolu označil za hanebnou.

Bžoch odsoudil koaliční kampaň, která hlásá „Rusko znamená všecko,“ která parodovala volební billboardy hnutí ANO a přiřkla východní směr politiky. I to podle něj jitří situaci a myslí si, že podobné kroky mohou mít špatný dopad.

S tím Lipavský nesouhlasil. „Nepovažuji voliče ano za proruské, pouze mluvíme o věcech Andreje Babiše,“ řekl Lipavský, který i zmínil Babišovu dřívější cestu do Moskvy.

Lipavský zkritizoval Hnutí ANO a jeho předsedu Babiše za minimální podporu NATO, šíření dezinformací, ale i za mlhavé postoje vůči Rusku. „Pokud by se měl stát Babiš opět premiérem, je to bezpečnostní riziko, jak jsem již dříve uvedl.“

Předvolební vedení kampaní zkritizoval i prezident Petr Pavel. „Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ řekl.

Autor:

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...