Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. května 2024 15:00
Čas čtení 0:37

FOTO: Vědci ukázali neuvěřitelné obrázky lidského mozku. Jejich výzkum pomůže pochopit, jak funguje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Vědci ukázali neuvěřitelné obrázky lidského mozku. Jejich výzkum pomůže pochopit, jak funguje
Zdroj: Freepik/DCStudio/volně k užití

Tým složený z výzkumníků společnosti Google a harvardských neurovědců přišel s neuvěřitelnými obrázky mozkové oblasti. V detailech odhalil nové neuronové struktury.

„Jsme členy týmu výzkumníků Googlu a harvardských neurovědců, kteří se spojili, aby vytvořili bezprecedentní pohled na lidský mozek, který by mohl odborníkům pomoci lépe porozumět neurologickým poruchám a odpovědět na základní otázky, jak mozek funguje,“ uvádějí výzkumníci na svém blogu. Další bádání potom popisuje Google.

Zveřejněné obrázky.Zveřejněné obrázky.
Zobrazit galerii
(2)

Harvardští badatelé shromáždili tisíce extrémně tenkých řezů z darovaného vzorku mozku a tým z Googlu vyvinul pokročilé nástroje umělé inteligence ke konstrukci interaktivního 3D modelu mozkové tkáně. Zrekonstruovali téměř každou buňku a všechna její spojení v objemu lidské tkáně o velikosti poloviny zrnka rýže, tudíž asi tři milimetry.

Model ukazuje, jak složitý lidský mozek je. Třícentimetrový vzorek je jen miliontinou jeho celkového objemu, přesto jeho detailní zpracování vyžaduje více než milion gigabitů dat.

Tým věří, že další výzkumníci využijí volně přístupná data k novým zjištěním. Díky pokračování výzkumu mozkových spojení mohou vědci jednoho dne pochopit, jak se uchovávají lidské vzpomínky nebo co vede k neurologickým poruchám a nemocem, jako je autismus nebo Alzheimerova porucha.

Domů
Sdílet
Diskuse