Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. května 2024 18:29
Čas čtení 0:39

Tyto weby zkoušely okrádat lidi, jeden z nich imitoval Českou národní banku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tyto weby zkoušely okrádat lidi, jeden z nich imitoval Českou národní banku
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití

V Česku jsou z provozu nyní vyřazeny tři weby kvůli národní nebo mezinárodní bezpečnosti. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén sdružení CZ.NIC, které spravuje české domény s koncovkou cz.

Podvodníci se v Česku stále snaží registrovat domény, prostřednictvím kterých útočí na tuzemské uživatele. Prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, sociálních sítí, webů či SMS zpráv šíří odkazy na phishingové weby. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén, které pravidelně zveřejňuje sdružení CZ.NIC, upozornil server Novinky.cz.

20. května 2024 10:31 Čas čtení 0:33 Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě

Tento měsíc sdružení CZ.NIC zablokovalo doménu cnb-24.cz, která imitovala web České národní banky (ČNB). Doménu přitom registrovala žena na adresu v Praze 10. Na místě však dle informací Novinek nikdo s uvedeným jménem nebydlí.

Zablokovány jsou momentálně další dvě domény. Helpdesk-user.cz někdo registroval v USA, langer.cz ve Francii. Problémem je, že majitelé domén při registraci ani nemusí uvádět správné údaje, na což se většinou přijde až zpětnou kontrolou.

Sdružení CZ.NIC neuvedlo, zda weby sloužily k phishingovým útokům, či byly zneužívány jinak. Domény byly zablokovány dle článku 17 pravidel registrace, na základě kterého jsou blokovány domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost.

20. května 2024 17:00 Čas čtení 0:35 Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení

Kompletní seznam v Česku zablokovaných stránek naleznete zde. Počty blokovaných domén se mění i několikrát denně, sdružení seznam aktualizuje vždy po hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse