Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
21. května 2024 10:22
Čas čtení 1:13

Šéf pražského hnutí ANO se omluvil za nepravdy. Hned se vystavil další žalobě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Ondřej Prokop (ANO) se omluvil řediteli Hlídače státu Michalu Bláhovi za neprokázaná tvrzení. Omluva je však dle předchozích rozhodnutí soudů i názorů odborníků neplatná.

Dle textu omluvy Ondřej Prokop naznačoval, že Bláha jako předseda dozorčí rady Operátor ICT spolupracoval s organizovaným zločinem. Neprokázaných tvrzení se dopustil 31krát, za což se omluvil na síti X. Bláhu na svém profilu však zablokoval, takže si omluvu přečíst nemůže. Pod příspěvek navíc Prokop přidal dodatek, v němž píše, že nelhal, jen se jeho tvrzení zatím neprokázala.

16. května 2024 17:16 Čas čtení 1:03 Trestným činem bude i to, když nezabráníme sexuálnímu deliktu. Církev chce výjimku Trestným činem bude i to, když nezabráníme sexuálnímu deliktu. Církev chce výjimku

„Jakýkoliv připojený dodatek či komentář má stejný následek, jako kdyby k omluvě nedošlo či její část absentovala, tedy povinný nesplnil soudně uloženou povinnost. Oprávněný se tudíž může splnění povinnosti domáhat exekučně,“ vysvětlil Lukáš Hadamčík z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Bláha o to dle svých slov usilovat bude a podá návrh na exekuční řízení. „Měl by smazat dodatky, měl by mě také odblokovat, abych si mohl omluvu přečíst,“ popsal ředitel Hlídače státu. Exekutor může uložit pokutu, hrozí i nemožnost nakládat s majetkem.

Prokop se tedy může omluvit podruhé, k tomu se však nechystá. „Nevidím důvod, proč bych měl dodatky mazat, je to jednoznačné vysvětlení toho, o co šlo,“ komentoval.

Na základě smíru měl zaplatit padesát tisíc korun, zveřejnit omluvu a smazat poškozující příspěvky, což učinil. Bláha ho navíc vyzval, aby smazal i další dva příspěvky, které nebyly součástí sporu, ale které také obsahují nepotvrzené informace.

6. února 2023 6:00 Čas čtení 3:25 Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě

„Pokud tak neučiní, budu ho žalovat. Poté, jak nekorektně přistoupil k první omluvě, už bych na smír nepřistoupil. Také bych pravděpodobně požadoval vyšší částku, dvě stě až pět set tisíc korun,“ řekl Bláha.

Obsah Prokop odstranil, což potvrdil i Bláha, trvá však na smazání dodatků k omluvě a odblokování, aby si ji mohl přečíst.

Domů
Sdílet
Diskuse