Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory ze Škody Auto: Firma hrozí postihem za demonstraci

redakce AUTO.CZ
Diskuze (121)
Odbory Kovo ze Škody Auto tvrdí, že automobilka hrozí zaměstnancům postihem za účast na středeční demonstraci na podporu růstu mezd. Informoval o tom právník odborů Jiří Hašek. Vedení firmy to podle mluvčí Jany Bahníkové popírá.

Odbory se s firmou nemohou dohodnout na růstu mezd i přesto, že dosavadní kolektivní smlouva vypršela na konci března. K prvnímu protestu se mají zaměstnanci sejít 15. dubna ve 13:45, stávkující budou pracovat o hodinu méně. Protestovat se bude v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. "Vedení společnosti Škoda Auto varovalo zaměstnance před účastí na středečním protestu organizovaném odbory Kovo na podporu kolektivního vyjednávání o mzdách a vyhrožovalo možnými následky," uvedl Hašek.

Podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka protest vznikl na základě podnětů členů odborů a zaměstnanců. "Nicméně musím přiznat, že vedení firmy udělalo protitah a snaží se destabilizovat a rozložit tuto akci různými prohlášeními a interpretací výhrůžek některých řídících pracovníků," uvedl.

Jana Bahníková ze Škody Auto toto tvrzení vyvrací. Podle ní firma respektuje právo zaměstnanců na tlumočení svých názorů a poskytuje plnou součinnost při zajištění akce. "Zaměstnanci byli instruováni dopisem o tom, jak mají postupovat v případě, že se chtějí tohoto shromáždění zúčastnit," dodala.

Průměrná hrubá mzda je v dělnických pozicích ve Škodě kolem 34.000 korun. Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla podle posledních informací růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři na začátku kolektivního vyjednávání požadovali růst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté požadavek o něco snížili, ale neuvedli o kolik.

Odbory už s vedením firmy dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25.000 korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60.000 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (121)
16. 4. 2015 11:22
Re: stávka?
Jen tak pro doplnění. Odbory nejsou pro dělníky, ale pro všechny zaměstnance. A je tomu tak i ve Škodovce. Vyšší mzdy tam chtějí i technici atd. Nevím, proč z toho dělají média a někteří diskutující třídní boj. Dohadování o mzdách (smlouvání o tom za kolik svou práci zaměstnanec prodá) mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci je nedílnou součástí kapitalismu. Pokud ty mzdy nejsou placeny ze státního rozpočtu (z daní), tak nevidím důvod proč jim do toho kecat a nastavovat jim zrcadlo. Nastavování zrcadel a pasívní čekání na přirozené navyšování platů patří do jiného systému. Vyhodnoť si sám, který systém funguje lépe.
16. 4. 2015 09:25
Re: stávka?
Karelgr - ale od toho jsou diskuze... i když ta místní uhání jistým směrem. Já nejsem kdo ví jaký místní pisálek, ale o autech mě baví číst a psát. A tak to má (možná) místní většina. Bandu místních provokatérů nezmiňuji, jsou pro smích.
A k tématu: Ano, na jednu stranu máš pravdu - co nám je potom, že chtějí přidat a vynucují si to svým svobodným právem, když o tom asi víme prd. Ovšem i mi zde šlo o to, trochu nastavit "zrcadlo". Je k zamyšlení, jestli náhodou dělníci ze škodovky nejsou už trochu přemlsaní úspěchem matičky automobilky. Ale k tomu by zde mohl napsat někdo, kdo tam fakt dělá: kolik má čistýho, kolik hodin měsíčně nahákuje, kolik má dovči a tak. Já sám jsem kravaťák pracující na severu moravy, 220 hodin měsíčně není problém a o odměnách 60t. si mohu nechat jen zdát (34t. hrubého, ehm no comment)... Vím, každý má možnost volby - já svou práci mám rád, proto jsem si ji zvolil, i když bych asi jinde dvě stě hodin nehákoval a bral bych možná o něco víc... Oni si zvolili škodovku za nějaké peníze - buď to chtějí dělat s přirozeným navyšování platu, nebo vyřvávat na náměstích, jak je vedení na prd... mají možnost volby:)
15. 4. 2015 16:00
Re: Půjdu proti proudu.
S druhým odstavcem souhlas. Politika do toho nepatří.

Ale s prvním ne. Ty tu apeluješ na city slovem jako je vydírání. Ale reálně jde jenom o to, že každý chce prostě co nejvíc. To je všechno. A pokud pro to "co nejvíc" dělá jen kroky, které jsou v souladu se zákonem, tak je prostě všechno v pořádku, i kdyby to mělo zničit firmu. Opačně zaměstnavatel taky propustí nadbytečného zaměstnance, i kdyby to mělo znamenat jeho ekonomické "zničení". To je prostě život. Zaměstnanci může být opravdu úplně jedno, jestli svým jednáním poškozuje firmu, pokud tak nedělá v rozporu se zákonem, anebo pokud tím zároveň nepoškozuje i sám sebe.

Tu svoji poslední větu z předcházejícího příspěvku jsem myslel částečně vážně a částečně jako rýpnutí. Dnes už nežijeme v komunistickém lágru a každý má možnost odsud odejít (včetně firem), anebo se angažovat na změně zákonů. Na druhou stranu chápu, že dosáhnout změny legislativy v takovéhle věci je úkol pro Chucka Norrise.
15. 4. 2015 10:50
Re: Návrh
jakože radnice zapříčinila uzavření výrobních závodů automobilek? to myslíte vážně?
15. 4. 2015 10:46
Re: Půjdu proti proudu.
Umíš taky něco jiného než ostatním nadávat do tupých hovad, ignorantů, idiotů, komunistů,....? Nechceš si ty svoje mindráky léčit někde jinde?