Hlavní obsah

Český Rom dostane vysoké vyznamenání od britské královny

– Londýn • Aktualizováno

Petr Torák, Rom z České republiky, který žije ve Velké Británii a působí v řadách tamní policie, dostane v květnu vysoké vyznamenání od královny Alžběty II. Propůjčí mu Řád britského impéria. Uvedl to v pátek Radiožurnál.

Foto: Archiv Petra Toráka

Petr Torák

Článek

„Je to velká pocta, je na tom vidět, že si tady lidí váží bez toho, že by se dívali na jejich barvu pleti nebo na jejich původ, ale dají jim šanci, jakou si zaslouží,“ řekl stanici čtyřiatřicetiletý policista.

Torák odešel do Anglie z Liberce v roce 1999. V té době v Česku úspěšně složil přijímací zkoušky na vysokou školu, studovat ale nezačal. Stal se terčem útoku neonacistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Anglii nejprve pracoval v restauraci rychlého občerstvení, posléze se stal strážníkem, policistou pak v roce 2006.

„Nebylo to jednoduché, velkou roli hrála i znalost jazyka, v níž se pořád zdokonaluju. Britská policie naštěstí klade důraz na to, aby měla členy z různých menšin. Já například mohu mnohem lépe komunikovat s Romy a získávat od nich informace pro policii nebo naopak od policie pro komunitu,“ popsal Torák Právu v roce 2013. Muž se domluví pěti světovými jazyky.

Podle něj byl pro policii přínosem, protože v komunikaci s romskou komunitou díky němu nepotřebovali překladatele. Ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna, podle svých slov reprezentuje česko-slovenskou a romskou komunitu. Je také spoluzakladatelem Asociace romských policistů a angažuje se v projektech pro romskou komunitu v zemi.

 Řád dostali i další Češi

Vyznamenání Řád britského impéria založil 4. června 1917 král Jiří V. jako všeobecný záslužný řád pro civilní osoby. Řád se dělí na pět tříd: Velkokříž, Rytíř-komandér, Komandér, Důstojník, Člen.

Držitelé dvou nejvyšších tříd mají právo užívat titul Sir nebo Dame. Toto právo mají ovšem jen občané Spojeného království a zemí, kde je hlavou státu jeho panovník (v současnosti královna Alžběta II.).

Související téma

Foto: Neil Hall, Reuters

Královna Alžběta II. opouští nemocnici Edwarda VII.

Řád britského impéria získali i někteří Češi. Kromě bojovníků proti nacismu jako generál Vladimír Nedvěd či generál František Moravec získali vyznamenání například překladatel a shakespearolog profesor Martin Hilský, architekta Eva Jiřičná, dirigenti Jiří Bělohlávek a Libor Pešek, generál Alois Liška, plukovník Ladislav Kafka či výsadkář Josef Otisk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám