Ruští hackeři se pokusili získat informace, které se týkají diskusí mezi USA a jejich spojenci o protiruských sankcích. Oznámila to v sobotu agentura Bloomberg. K proniknutí do napadených počítačů podle agentury využili útočníci dosud neznámé bezpečnostní chyby operačního systému Windows a programů firmy Adobe Systems.

Útok údajně minulé pondělí odhalila kalifornská společnost FireEye, která se specializuje na ochranu počítačových sítí. Terčem byla podle ní "vládní agentura jistého státu, která vedla s USA konzultace o sankční politice" proti Rusku. Moskva je od loňska vystavena sankcím USA a Evropské unie kvůli anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou poskytuje donbaským povstalcům.

Útok byl podle agentury Bloomberg odhalen a zastaven dřív, než pachatelé mohli získat jakoukoli informaci. Za akcí hackerů údajně stojí skupina známá pod označením ATP28, která operuje z Ruské federace. Skupina v minulosti napadla stránky NATO nebo počítačové systémy polské a maďarské vlády. V průběhu ruské války proti Gruzii se podílela na hackerském útoku proti ministerstvům vnitra a obrany v Tbilisi.

Americké ministerstvo zahraničí ani společnosti Windows a Adobe nechtěly informaci o posledním hackerském útoku komentovat. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov spojitost s incidentem popřel.

Počátkem dubna americká televize CNN oznámila, že ruským hackerům se podařilo proniknout do počítačových systémů Bílého domu a ministerstva zahraničí. Dostali se údajně k neveřejným informacím o programu prezidenta Baracka Obamy.