Ministr financí Andrej Babiš odmítl úvahy, že by Česká republika vstoupila do eurozóny ještě za úřadování současné Sobotkovy vlády. Uvedl to v rozhovoru, který v úterý uveřejnil list Financial Times. Vláda v pondělí schválila koncepci politiky ČR v Evropské unii, která mimo jiné počítá s navozením debaty o přijetí eura. Termín vstupu do eurozóny by měl být stanoven před rokem 2020.

Za důvody svého nesouhlasu s přijetím eura v České republice před rokem 2018 Babiš označil příliš vysoké náklady takového kroku, negativní dopad na vývozce a hrozbu nesplácení řeckého dluhu. "Přijetí eura není na pořadu dne. Můžeme debatovat o tom, co je pozitivní a co je negativní, ale určitě se to nestane za úřadování této vlády," uvedl Babiš.

"Prezident a premiér to chtějí, já ale jen přihlížím, co se bude dít. Co se stane v eurozóně, když se zhroutí Řecko?" uvedl český ministr financí v rozhovoru. Aby mohlo Česko přijmout euro, muselo by podle Babiše předem vynaložit velké množství finančních prostředků. Národní banka by podle něj také přišla o svou nezávislost. "A velký problém představuje kurz. Dobrý kurz pro lidi by byl 22 (korun za euro). Ale dobrý kurz pro exportéry by byl 27," dodal Babiš.

Česko se stejně jako třeba Polsko či Maďarsko zavázalo k budoucímu přijetí eura při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Podle Financial Times je nadšeným příznivcem vstupu do eurozóny v České republice především prezident Miloš Zeman.

Na 31. května si údajně k setkání pozval premiéra Bohuslava Sobotku, ministra Babiše a guvernéra České národní banky Miroslava Singera, aby tak podpořil plány na přijetí společné evropské měny. Loni v červnu prezident uvedl, že přijetí eura lze stihnout do roku 2017.

Ministerstvo financí i Česká národní banka ke konci loňského roku ale opět doporučily vládě zatím nestanovovat cílové datum vstupu ČR do eurozóny. Nedávno předseda vlády Sobotka uvedl, že ohledně přijetí eura v Česku nezní otázka zda, ale pouze kdy. Už dříve ale označil rok 2020 za technicky nejbližší možný termín vstupu Česka do eurozóny.

Babiš v rozhovoru poskytnutém Financial Times rovněž uvedl, že Česká republika nemá v úmyslu přispět do takzvaného Junckerova balíčku, investičního fondu Evropské komise, který by měl pomoci financovat rizikovější projekty v oblasti malých a středních podniků a infrastrukturních projektů.

"Nemá to pro nás smysl," uvedl Babiš. "Nemáme žádné problémy. České republice se vede velmi dobře. Máme peníze, jsme ale ochromeni byrokracií," dodal ministr financí.