Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Český letoun s pomocí doletěl do Nepálu a veze zpět Čechy

Evropa

  7:58
KÁTHMÁNDÚ/DILLÍ - Do Káthmándú doletělo v noci na čtvrtek české letadlo s desítkami zdravotníků a záchranářů a tunami vybavení a zásob. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál.

Dobrovolníci odklízejí trosky zřícených domů (Káthmándú). foto: Reuters

Čeští experti budou podle stanice pomáhat Nepálu s následky nedávného ničivého zemětřesení asi měsíc, zatímco české letadlo je už na cestě zpět do Prahy se 45 Čechy a 39 občany dalších zemí Evropské unie, například 14 Slováky.

Všichni Češi v Nepálu jsou v pořádku, letadlo je vyzvedne po půlnoci

Letadlo vypravené českou vládou odletělo z Prahy s týmem českých lékařů, sester a hasičů na pomoc Nepálu už v noci na středu. Avšak kvůli přetížení letiště v Káthmándú musel český stroj zamířit do Indie a v Dillí dlouhé hodiny čekat na dokončení cesty do nepálské metropole.

Nepál se stále vyrovnává s následky ničivého zemětřesení. Otřesy o síle 7,9 stupně, které oblast zasáhly v sobotu, si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu nejméně 5 489 obětí a dalších 10 348 zraněných. Všech 272 Čechů, kteří se v Nepálu v době neštěstí nacházeli, je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v pořádku.

Autoři: ,