Díky Janu Kovářovi. Proti Švédsku trefila jeho rána českou hvězdu do ruky a ta pak s bolestivou grimasou skončila na střídačce.

V českém utkání číslo dva se už centr ruského Magnitogorsku trefil lépe. Při přesilovce vymetl růžek Lotyšské brány a snižoval na 2:2. „ V sezoně už mi tohle v Rusku párkrát vyšlo, tak jsem si na tu střelu docela věřil. V pátek jsem trefil Jardu Jágra do malíčku, málem jsem mu ho zlomil. Teď to prošlo do branky," oddechl si po výhře 4:2.

Takže jste se při ráně hlavně soustředil, abyste netrefil Jágra?
Teď před brankou nepřekážel a nevadil, tak to prošlo do branky (usměje se).

Ale těsně před střelou před lotyšskou klecí projel…
V tu chvíli jsem měl taky strach, že to zase schytá, ale dopadlo to dobře.

Přesilovky se vám na mistrovství zatím hodně daří. Jste s nimi, coby člen prvního komanda, spokojený?
Dali jsme z nich pět gólů během dvou zápasů, což je skvělé číslo. Ale pořád na nich je potřeba dál makat, soupeři se na ně totiž budou připravovat, musíme zkoušet další věci, protože bude těžší a těžší se prosadit. V dnešním hokeji záleží na přesilovkách extrémně. Kluci ty lotyšské ubránili a my v nich dali góly a rozhodli zápas.

Hrajete přesilovku jako většina týmů v NHL, to znamená s jedním hráčem nahoře. Je to ve zvětšeném útočném pásmu výhoda?
Asi jak pro koho. My to takhle hrajeme a padá nám to tam. Tady není důvod nic měnit.

Jaromír Jágr mluvil o tom, že je hrajete podobně jako Philadelphia…
(usměje se) Já přesilovek Philadelphie moc neviděl. Ne, Voras (Jakub Voráček) je suprový hráč, je skvělé a logické, že se hraje přes něj.

Stejně jako se Švédy jste museli dotahovat a otáčet. Je to dobré znamení, že se tým dovede o výsledek rvát?
Jo, rozhodně. Není lehký zápasy otáčet, tím spíš proti papírově slabším soupeřům. V první třetině jsme nebruslili, neměli jsme vůbec nohy, nevynutili si žádnou přesilovku. Pak se to ale zlepšilo a o dost.

Ve dvou zápasech se vám podařilo nastřílet 9 gólů. Potvrzuje se, že český tým bude silný hlavně v ofenzivě?
Góly dáváme, ale teď musíme hlavně zlepšit hru dozadu. I Lotyši nás občas dokázali dostat pod tlak a my začali zmatkovat, na to se musíme zaměřit, proti Kanadě to bude úplně jiný frmol.

Jak se vám líbí po dvou zápasech atmosféra v O2 Areně?
Dnes s Lotyšskem byla ještě lepší než včera se Švédy, diváci se chytli a věřím, že to takhle bude pokračovat dál. Patří jím neskutečný dík, že chodí v takovém počtu a za to, co pro nás dovedou vytvořit.