Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Hořké vítězství. Bayern zvládl odvetu, ale do finále Ligy mistrů jde Barcelona

Sport

  23:13
MNICHOV - Dali tři góly a vyhráli, na postup do finále Ligy mistrů přesto zdaleka neměli nárok. Fotbalisté Bayernu Mnichov promarnili semifinále v úvodním duelu v Barceloně, kde prohráli 0:3. Domácí vítězství 3:2 v odvetě jim proto nebylo nic platné. Lionel Messi a spol. si zahrají o evropský titul znovu po čtyřech letech.

Bastian Schweinsteiger z Bayernu Mnichov (vlevo) a Dani Alves. foto: Reuters

Brzké vedení Bayernu, ještě v prvním poločase obrat Barcelony na 1:2 a po přestávce pro změnu obrat německého mistra na 3:2.

Tak lze ve stručnosti shrnout semifinálovou odvetu Ligy mistrů, která slibovala drama přesně sedm minut.

Dvakrát Messi, jednou Neymar. Barcelona zničila Bayern ve druhé půli

Taková doba totiž uplynula mezi úvodním gólem domácího stopera Medhiho Benatiy (8. minuta) a vyrovnáním na 1:1 z kopačky barcelonského Neymara (15. minuta).

Když nehlídaný Benatia poslal po rohu Alonsa míč hlavou k tyči Ter Stegenovy brány, potřeboval jeho tým alespoň k vynucení prodloužení už „jen“ dva góly. Po trefě Neymara do prázdné branky čtyři, aby postoupil...

A protože po necelé půlhodině vzešel opět ze spolupráce vražedného barcelonského trojzubce Messi - Suárez - Neymar druhý zásah hostů, nebylo už v Mnichově vlastně co řešit. Katalánský klub mohl klidně objednávat letenky do dalšího německého města - metropole Berlína, kde se 6. června odehraje finále.

Bayern ve druhé půli alespoň udělal radost svým fanouškům, kteří čekali na výhru čtyři soutěžní zápasy, a rozloučili se s letošním ročníkem Ligy mistrů se ctí.

V 59. minutě si útočník Robert Lewandowski pohrál kličkami na hranici šestnáctky s Mascheranem a vypálil přesně k tyči. Vyrovnáno, 2:2. 

Vítězství pak Bayernu zajistil šestnáct minut před koncem střelou zpoza vápna Thomas Müller, když mu míč přiťukl Schweinsteiger.

Celkově podal tým kouče Pepa Guardioly mnohem lepší výkon než v prvním utkání. Zatímco minulý týden ani jednou nevystřelil na bránu, nyní to zvládl osmkrát.

Zlomený nos chrání Lewandovskimu speciální maska.
Trenér Bayernu Mnichov Josep Guardiola.

Barcelona se tedy na půdě Bayernu znovu nedočkala výhry, vadit jí to však nebude. Zásadní je pro ni jméno finálového soupeře, které vzejde ze středeční odvety mezi Realem Madrid a Juventusem (první zápas vyhrál italský šampion 2:1).

Vždyť barcelonský trenér Luis Enrique také pro nadcházející důležité bitvy šetřil síly útočníka Suáreze - ze hry ho stáhl po prvním poločase. A ve druhé půli poslal do hry mazáka Xaviho, který si tak jako první připsal 150. start v Lize mistrů.

Bayern Mnichov - FC Barcelona 3:2 (1:2)

Branky: 7. Benatia, 59. Lewandowski, 74. Müller - 15. a 29. Neymar. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin (Angl.). ŽK: Rafinha, Thiago Alcántara, Lewandowski, Xabi Alonso, Rode - Rakitič, Pedro. Diváci: 70.000 (vyprodáno). První zápas: 0:3, postoupila Barcelona.

Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Lahm (68. Rode), Schweinsteiger (87. Javi Martínez), Xabi Alonso, Thiago Alcántara - Müller (87. Götze), Lewandowski. Trenér: Guardiola.

Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (71. Mathieu), Busquets, Iniesta (75. Xavi) - Messi, Suárez (46. Pedro), Neymar. Trenér: Enrique.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!