Česko by mělo přijmout přes 500 uprchlíků, velí nové kvóty Bruselu

  12:50
Evropská komise představila plán, jak se vypořádat s přílivem migrantů. Jeho pilířem by mělo být přerozdělování uprchlíků v rámci zemí EU. Komise také navrhuje EU přijmout 20 tisíc lidí z uprchlických táborů mimo Evropu. Do Česka by jich podle kvót směřovalo 525. Plán musí schválit evropský parlament a členské země.
Evropská komise představila plán, jak zastavit příliv migrantů do Evropy.. Ilustrační snímek

Evropská komise představila plán, jak zastavit příliv migrantů do Evropy.. Ilustrační snímek | foto: AP

Evropská unie chce podle dokumentu do dvou let přijmout až dvacet tisíc uprchlíků z uprchlických táborů mimo evropské území. Jejich přesídlení do Evropy bude podmíněno „jednoznačnou potřebou mezinárodní ochrany“, ubezpečila na středeční tiskové konferenci šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Český podíl na tomto programu, který v zásadě znamená pomoc lidem z uprchlických táborů mimo evropské území, by podle podkladových materiálů Evropské komise měl být 2,63 procenta, tedy 525 lidí. Roli ve stanovení kvót hraje například rozloha země, vyspělost její ekonomiky, míra nezaměstnanosti či počet dosud přijatých žadatelů o azyl.

Uprchlická krize

Podle tohoto klíče by tak například Německo mělo přijmout 15,43 procenta migrantů, Francie 11,87 a Itálie 9,94 z celkového počtu 20 tisíc.

Na tento program, který má být realizován společně s Úřadem Vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR), hodlá Evropská komise vyčlenit 50 milionů eur (přes 1,3 miliardy korun).

Nouzový mechanismus

Komise kromě toho v reakci na probíhající uprchlickou krizi chystá také spuštění tzv. nouzového mechanismu. Jedná se v podstatě o přerozdělování úspěšných žadatelů o azyl mezi jednotlivými zeměmi osmadvacítky, kteří na území EU vstoupili nelegálně.

Návrh trvalého přemísťování azylantů mezi zeměmi EU při mimořádném přílivu uprchlíků by chtěla komise představit do konce května. V případě spuštění tohoto programu by se počet uprchlíků směřujících do jednotlivých zemí výrazně zvýšil. Česko by například v rámci tohoto programu muselo přijmout 2,98 procent všech úspěšných žadatelů o azyl, tedy 5513 lidí (kompletní dokument Evropské komise najdete zde).

Kvóty pro přijímaní uprchlíků ve středu podpořil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. „Egoismus jednotlivých částí Evropské unie už 20 let brání efektivnímu a humánnímu řešení těchto problémů,“ prohlásil Schulz. Konkrétně jmenoval Británii, Maďarsko a „mnoho dalších“ zemí, které prý „mluví za zavřenými dveřmi jinak, než na mikrofon“. 

Sociálnědemokratický šéf europarlamentu v rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí rbb-Inforadio zdůraznil, že podle jeho názoru musí být velké proudy uprchlíků spravedlivěji rozděleny mezi všechny členské státy Evropské unie. „Když se na to podíváme blíže, jsou to nyní čtyři země, které nesou hlavní břemeno,“ řekl Schulz. „Myslím, že 90 procent všech uprchlíků přijme desítka zemí. Zbylých 18 nedělá vůbec nic,“ upozornil Schulz.

K odpůrcům zavedení kvót patři i Česká republika. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu zavedení kvót označil za popření základních svobod, které existují v rámci Evropské unie.

Premiér Bohuslav Sobotka po středečním jednání kabinetu uvedl, že Česko chce pomáhat uprchlíkům na základě suverénního rozhodnutí vlády, nikoliv na základě mechanismů definovaných Evropskou unií. Česko podle něj hájí principy zdravého rozumu. (co si o zavedení kvót myslí jednotliví čeští politici se dočtete zde).

Posílení ochrany hranic EU

Dokument se netýká pouze redistribuce azylantů uvnitř EU. Předpokládá také posílení systému ochrany vnějších hranic unie a záchranných operací evropské agentury Frontex, podpory systému udělování azylu a především snahu řešit situaci přímo v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. 

Středeční návrh Evropské komise je stále pouze strategickým dokumentem. Teprve na jeho základě budou v následujících týdnech vznikat konkrétní právní texty. S nimi bude muset souhlasit nejen europarlament, ale též všechny členské země EU.

Unie také plánuje s případnou podporou Rady bezpečnosti OSN zásah proti plavidlům, která pašeráci k přepravě tisíců lidí přes Středozemní moře používají. Brusel počítá s nasazením plavidel Britského královského námořnictva přímo v teritoriálních vodách Libye, odkud se plaví většina uprchlíků.

Nad mořem by pak patrolovaly ozbrojené helikoptéry, které by měly povolení potápět pašerácká plavidla. S návrhem rezoluce předběžně souhlasí všech 28 členských zemí EU.

Podle informací serveru The Guardian by mohli být do boje proti pašerákům nasazeni i členové speciálních jednotek, kteří by operovali přímo na libyjském území. Jejich cílem by bylo zneškodnění plavidel ještě před vyplutím a zničení pašeráckých sítí.

Příliv uprchlíků a neshody

O migraci jednali lídři zemí EU na mimořádném summitu už na konci dubna. Dohodli rozšíření operací evropské agentury Frontex ve Středozemním moři. Kolem otázky redistribuce uprchlíků tak, aby zátěž nenesly jen ty nejpostiženější země, ale vrcholná schůzka osmadvacítky odhalila především pokračující neshody (více o summitu zde).

Azyl v zemích EU

V zemích EU loni získalo azyl více než 185 tisíc lidí z celkových 626 tisíců žadatelů. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst skoro o polovinu, vyplývá ze zprávy Eurostatu. Nejvíce úspěšných žadatelů loni pocházelo z válkou zmítané Sýrie. Česká republika udělila azyl 765 lidem, většinou z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíkům poskytlo útočiště Německo (47 600), Švédsko (33 000), Francie (20 600) a Itálie (20 600). Celkem tak tyto čtyři země schválily azyl dvěma třetinám všech úspěšných žadatelů v EU. Nejméně azylantů naopak přijalo Estonsko (20), Chorvatsko a Lotyšsko (obě země 25) a Portugalsko (40).

Otázka uprchlíku se stala jedním z hlavních témat v Evropě kvůli nekončícímu přílivu migrantů, kteří směřují přes Středozemní moře. Jen během uplynulého víkendu pobřežní stráž zachránila na sedm tisíc uprchlíků. Tisíce imigrantů míří k břehům Evropy na přeplněných pašeráckých lodí, které často potopí. V polovině dubna při nejhorší takové tragédii utonulo kolem 800 lidí (více zde).

Za nárůstem počtu uprchlíků stojí mimo jiné chaos a bezvládí v Libyi. Vzhledem k příznivým jarním teplotám i klidnému moři během letních měsíců se očekává, že letos do Itálie dorazí až 200 tisíc nelegálních imigrantů, což by bylo až o 30 tisíc více než v loňském roce (vše o uprchlické krizi najdete zde).

Jste pro zavedení kvót pro přerozdělování uprchlíků v rámci EU?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 24. května 2015. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 49941
Ano
Ano 5066
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

ANO míří na Hrad. Změny v důchodové reformě by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Za brutální vraždu seniorky dostali milenci 25 a 17 let. Použili k ní i vrtačku

28. března 2024  5:50,  aktualizováno  9:55

Za brutální vraždu seniorky v Libišanech na Pardubicku poslal soud Davida Kučeru na pětadvacet let...

Za osahávání vnučky při hlídání dostal muž pět let. Dívka už dědu nechce vidět

28. března 2024  9:41

Pětiletý trest ve věznici s ostrahou dostal u Krajského soudu v Brně devětapadesátiletý muž z...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...