Hlavní obsah

Česká zbraň na finskou zeď? Jmenuje se Hertl, osvědčila se už dvakrát

Praha

Hlavní zbraň finských hokejistů ve čtvrtfinále mistrovství světa? Zcela jednoznačně Pekka Rinne. Dvaatřicetiletý gólman pustil v šesti zápasech na turnaji jen devět gólů, navíc se zapsal do historických tabulek šampionátu rekordní sérií 237 minut bez inkasovaného gólu. Jenže v českém týmu figuruje jedna zbraň, která by na finskou zeď mohla platit. Jmenuje se Tomáš Hertl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník české hokejové reprezentace Tomáš Hertl.

Článek

V dresu San Jose jste v této sezóně nastoupil proti Nashvillu s Rinnem v brance třikrát a bilanci máte skvělou...

Je pravda, že zrovna já na něj měl štěstí. Dvakrát jsme vyhráli 2:0 a já vždycky dal vítězný gól. Byl bych rád, kdyby se to opakovalo i ve čtvrtek.

Co na tak výborného gólmana platí?

Musíme chodit ve dvou před branku a clonit mu, aby nic neviděl. Protože jinak dokáže chytit opravdu neskutečné věci, na poslední chvíli vytáhne fantastický zákrok. Z NHL si pamatuju, že jsme mu góly vždycky dávali z dorážek, třeba až z té třetí. Prostě mu to musíme co nejvíc znepříjemnit. Hlavně je třeba se předem s klukama domluvit, abychom přesně věděli, co uděláme.

Jaký styl hry od Finů očekáváte?

Rychlý hokej, půjde o jiný zápas než ty poslední ve skupině. A důležité budou přesilovky, které nám teď moc nejdou. Bude to obrovsky těžké, musíme se pečlivě připravit. Pustíme si video z jejich zápasů na turnaji a jejich hru si rozebereme. Jde o všechno, chyby si teď nemůžeme dovolit.

Přijde vám, že chyb v obranné činnosti ubývá?

Zlepšilo se to. Je vidět, že už tak velké chyby neděláme. Už se nám nestává, že by soupeř jel během pěti minut pomalu třikrát sám na branku. Ale pořád ještě máme takové blbé momenty, kterých se musíme ve čtvrtek vyvarovat.

Může vám zvýšit sebevědomí, že jste otočili zápas se Švýcary?

Je dobré zjištění, že něco takového dokážeme. Ale zároveň by nám pomohlo jít jako první do vedení, což se nám na turnaji mockrát nestalo. Proti Finům nesmíme zaspat ani minutu, jinak nás to bude stát postup.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama