Rusko hrozí, že zákaže Google, Twitter a Facebook

Rusko hrozí, že zákaže Google, Twitter a FacebookNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Twitteru, Facebooku a Googlu hrozí, že ho ruské úřady zablokují na základě kontroverzního zákona o blogerech, podle kterého musí společnosti poskytovat identifikační údaje o svých uživatelích. Ani jedna z nich zatím s ruskou vládou nezačala spolupracovat, a tak jim hrozí nejdříve vysoké pokuty a při třetím odmítnutí spolupráce i celoplošná blokace, informaci přinesl ruský deník Izvestia.

Maksim Ksenzov, ředitel ruské agentury, která dohlíží na komunikační sektor poslal vládě dopis, ve kterém upozorňuje na tři společnosti – Twitter, Facebook a Google, které podle něj pokračují v nezákonných aktivitách a kterým na základě toho chce vyměřit vysoké pokuty a následný zákaz.

Ksenzov poslal společnostem výstrahu již 6. května, kdy je upozorňoval, že porušují tzv. zákon o blogerech, tím že odmítají poskytovat informace, díky kterým by ruské úřady mohly identifikovat lidi, jejichž stránku navštíví více než 3 tisíce lidí za den.

Společnostem, jejichž sociální sítě sloužily v minulosti jako hlavní platformy pro organizování protestů a vůbec formování opozice v Rusku, hrozí pokuta až 250 tisíc korun a při třetím varování i celoplošná blokace. To by v případě Facebooku znamenalo i konec Instagramu a v případě Googlu zase sítě YouTube.

Kontroverzní zákon z roku 2014 je dalším v řadě ruských zákonů, které pomáhají omezit svobodu slova a pluralitu názorů, jelikož nařizuje populárním a nejvíce čteným blogerům, aby se registrovali se svou pravou identitou na ruských úřadech, které je pak mohou snadnou umlčet a jejich blogy smazat.

Čtěte také: Facebook, Twitter i Google se vzpírají ruským cenzorům

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články