Hlavní obsah

Lidé by měli platit i za počítače, mobily a tablety, žádají radní České televize

– Praha

Rada České televize ve čtvrtek řešila budoucnost financování veřejnoprávní televize a hlavně změny, které by se měly týkat výběru televizních poplatků. Podle radních by se povinnost platit koncesionářský poplatek měla vztahovat i na nová média, tedy počítače, tablety a chytré telefony.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zákon vůbec nepředjímá technologické změny a dříve nebo později se to bude muset reflektovat," řekl na jednání radní Luboš Beniak. "Přikláním se k názoru, že by rada v horizontu několika měsíců měla zformulovat společné stanovisko v otázce budoucnosti financování televize," dodal s tím, že návrh bude poté přednesen zákonodárcům.

Radní debatovali o tom, že čím dál více lidí zejména mladé a střední generace nesleduje program televize z klasické stolní obrazovky doma, ale právě z nových médií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nikoliv za přijímač, nýbrž za domácnost

Případné rozšíření povinnosti platit koncesionářský poplatek i za tato zařízení by mohlo využívat takzvaný německý model, který povinnost vztahuje nikoliv na přijímač, ale na domácnost.

Členka rady Ivana Levá vyzvala, aby se s možností změnit poplatkovou povinnost počítalo již při současné novelizaci, kterou připravuje ministerstvo kultury. "Všichni přeci cítíme, že není spravedlivé, když se někdo dívá na televizi a platí. A někdo se na totéž dívá na počítači a neplatí," uvedla.

Výběr rozhlasových a televizních poplatků upravuje zákon. Výběr televizního poplatku se naposledy u nás měnil v roce 2008, kdy se zvýšil na 135 korun. Rozhlasový poplatek je od roku 2005 ve výši 45 Kč.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby se koncesionářský poplatek platil za domácnost, nikoliv za přijímač?
Ano
12,8 %
Ne
87,2 %
Celkem hlasovalo 19439 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám