Hlavní obsah

Hackeři ukradli data miliónů lidí z amerických úřadů, podezření padá na Čínu

Washington

Spojené státy podezírají čínské hackery z krádeže osobních dat čtyř miliónů lidí, které zmizely ze serverů amerických úřadů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké činitele. Data pocházela zejména z úřadu spravujícího osobní údaje federálních zaměstnanců. Čínská strana zprávy o vině za útok odmítla.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vládní personální úřad (OPM), který mimo jiné poskytuje úředníkům bezpečnostní prověrky, podle agentury Reuters uvedl, že se jedná o údaje současných i bývalých zaměstnanců federálních úřadů. Napadeny byly rovněž databáze ministerstva vnitra. Podle nejmenovaných činitelů mohou být krádeží dat dotčeni zaměstnanci jakéhokoli federálního úřadu, tedy například i tajných služeb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"FBI provádí vyšetřování s cílem zjistit, jak a proč k tomu došlo," uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Republikánská senátorka Susan Collinsová podle AP prohlásila, že úřady podezírají z provedení útoku čínské hackery. Podle členky senátního zpravodajského výboru se "cizí velmoc úspěšně zaměřila na osobní data, která patří lidem s bezpečnostními prověrkami".

Číňané vinu odmítají  

OPM funguje jako personální agentura pro federální úřady a podle informací na svých internetových stránkách má na starosti 90 procent všech prověrek bezúhonnosti. Podle AP se již před rokem úřad stal terčem útoku vedeného z Číny, tehdy však k žádnému úniku dat nedošlo.

Čínská ambasáda ve Washingtonu zprávy o vině čínských hackerů odmítla a uvedla, že se Peking snaží proti kybernetickým zločincům bojovat. "Snaha o rychlé závěry a hypotetická obvinění není zodpovědná a je kontraproduktivní," prohlásil mluvčí velvyslanectví Ču Chaj-čchüan.

Průnik do systému OPM a do databáze ministerstva vnitra prý odhalil detekční systém EINSTEIN používaný ministerstvem vnitřní bezpečnosti. Proč nebyl úřad útoku schopen zabránit, není jasné.

Velké dělo děsí bezpečnostní experty

Číňané se pomalu stávají počítačovou velmocí. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. V uplynulých týdnech se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám