Turecký prezident ztrácí většinu, Kurdové jdou do parlamentu

Výsledky voleb v Turecku

Turecký prezident ztrácí většinu, Kurdové jdou do parlamentuAKTUALIZOVÁNO 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sice vyhrála nedělní parlamentní volby, ale výrazně oslabila a nepodaří se jí získat většinu. Po sečtení 99 % hlasů má necelých 41 procent, což jí vynese jen 258 mandátů. Dosud přitom měla 312 křesel. Výsledek pohřbívá Erdoganovu naději na ústavní změny a na posílení pravomocí hlavy státu. Výsledky můžete sledovat zde.

Do sněmovny se poprvé v historii země dostane i prokurdská levicová Demokratická strana lidu (HDP), která s 13 procenty s přehledem překonala desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu a získala 79 křesel.

„Očekáváme menšinovou vládu a předčasné volby,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity jeden z čelních představitelů vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). 

Erdoganova AKP vyhrála s necelými 41 procenty hlasů, což v přepočtu znamená pouze 258 křesel v 550členném parlamentu a konec období 13 let, kdy AKP vládla sama.

Dvě hlavní opoziční strany, sociální demokraté a ultrapravicová Strana národní akce (MHP), získaly 25, respektive 16 procent hlasů. 

Slabý výsledek je ranou pro Erdogana a jeho premiéra Ahmeta Davutoglua, kteří hlasování prezentovali jako volbu mezi „novým Tureckem“ a návratem do historie, poznamenané krátkodobými koaličními vládami, ekonomickou nestabilitou a vojenskými puči.

Nedělní volby byly de facto referendem o tom, zda posílit pravomoci Erdogana, jednoho z nejpopulárnějších, ale také nejkontroverznějších moderních tureckých vůdců, a vytvořit tak prezidentskou republiku. K tomu by byla potřeba změna ústavy, kterou by muselo podpořit 367 poslanců z 550. Aspoň 330 zákonodárců by pak bylo nezbytných k vypsání referenda o novém základním zákonu. V dosavadním parlamentu měla AKP 312 mandátů. 

Krvavá kampaň

Volbám předcházela krvavá předvolební kampaň. Právě levicová kurdská HDP se v období předvolební kampaně stala terčem řady útoků. Nejvážnější byl páteční atentát na mítink strany ve městě Diyarbakir, který si podle nedělních informací policie a lékařů vyžádal tři mrtvé a kolem 220 zraněných. 

Erdogan poté, co odvolil, novinářům sdělil, že policie už v noci na neděli v souvislosti s atentátem zadržela jednoho podezřelého. „Je velmi pravděpodobné, že tato osoba je za útok odpovědná,“ dodal, aniž sdělil cokoli bližšího o zadrženém. Jestli existují nějací spolupachatelé, nyní zjišťuje policie. 

Sdílet:

Hlavní zprávy