Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Djokovič do historie nevstoupí. Roland Garros vyhrál Wawrinka

Australian Open

  18:23aktualizováno  19:39
PAŘÍŽ - Novak Djokovič se premiérového triumfu na pařížské antuce ani letos nedočkal. Titulem z Roland Garros mohl jako osmý tenista historie završit kariérní grandslam, ale ve finále podlehl srbský tenista Stanu Wawrinkovi. Švýcar po vítězství 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 slaví druhou výhru na turnajích „Velké čtyřky“.

Stan Wawrinka, vítěz Roland Garros pro rok 2015. foto: ČTK

Wawrinka vypálil svým jednoručným bekhendem další nechytatelnou ránu, po třech hodinách a 12 minutách je konec. Švýcar proměnil druhý mečbol. Nový pařížský šampion je překvapivý. Nástupce fenomenálního Nadala se jmenuje Stan Wawrinka, nasazený až jako číslo 8.

Třicetiletý tenista teprve podruhé v kariéře uspěl v zápase proti světové jedničce, podruhé to bylo ve finále grandslamu a po loňském vítězství na Australian Open se raduje také na Roland Garros.

Minule přitom na turnaji skončil už v prvním kole, teď získal slavný Pohár mušketýrů. Jako druhý vyslanec své země po Rogeru Federerovi, který tady vyhrál v roce 2009.

Wawrinka během French Open udivoval kromě skvělé hry i nezvyklými trenkami.
Jako by Djokovič v mládí šermoval!

„Hrál jsem svůj životní zápas. Nemůžu tomu uvěřit,“ řekl vítěz Roland Garros 2015 v rozhovru na kurtu. „Hrát proti Novakovi byla jedna z největších výzev. Věděl jsem, jak moc tady chce zvítězit. Je to velký šampion. Odehráli jsme skvělý zápas. Chtěl bych poděkovat divákům, celý turnaj vládla bláznivá atmosféra.“

Wawrinka jako by se po utkání svému soupeři omlouval. Vždyť nejlepší hráč světového žebříčku chtěl završit kariérní grandslam, titul z Paříže osminásobný šampion ještě nemá.

Z cesty odstavil Španěla Nadala, poradil si v dohrávce semifinále s Britem Murraym. Djokovič měl proti Wawrinkovi bilanci 17:3, přičemž ovládl 16 z posledních 17 duelů. V této sezoně prohrál dosud pouze dvakrát, na antuce ho neporazil nikdo.

Ale v letošním finále nestačil čelit drtivým útokům soupeře. Wawrinka vyhrál zcela zaslouženě. Djokovič tak padl i ve třetím pařížském finále.

Stan Wawrinka ve finále Roland Garros.

Už první game naznačil, jak by mohlo celé finále vypadat. 

Právě trpělivou prací podpořenou atletickou postavou a neuvěřitleným rozsahem se Srb dostával do výhod. Švýcar musel odvracet brejkboly, jednou o servis přišel kvůli dvojchybě a sám si vypracoval brejkovou možnost až na závěr.Divákům, kteří zcela zaplnili hlediště centrálního dvorce, nabídli tenisté jednu parádní výměnu. Míček šel přes síť 39krát, Wawrinka útočil a Djokovič se bránil.

Djokovič za stavu 5:4 mírně polevil, nepovedl se mu přechod na síť. Ale situaci přečkal a za 43 minut ovládl první set. Druhý set byl podobně vyrovnaný s dlouhými výměnami, tolik typickými pro antukový povrch a vlastně i pro tyto dva soupeře. Ovšem tentokrát Wawrinka převyšoval Djokoviče.

Djokovič: Není lehké být poraženým, ale Stan si titul zaslouží

Srbský tenista musel bojovat v téměř každém gamu o servis. Wawrinka nepříjemně měnil rytmus výměn, útočil z bekhendu - a překvapivě víc i z forhendu.

Djokovič však dokázal brejkboly mazat. V osmém gamu další neproměněná šance švýcarského hráče tolik naštvala, že u sítě dvakrát vztekle praštil do pásky.

A publikum nespokojeně bučelo, přitom do té doby měl diváky na své straně spíš Wawrinka.

Přízeň nestranných fanoušků se však rychle změnila. Wawrinka si v pohodě podržel servis a Djokovič za stavu 4:5 opět pod tlakem chyboval a Švýcar proměnil pátý brejkbol, čímž si zajistil vítězství v celém setu.

Jako by Djokovič v mládí šermoval!

Cestou na lavičku na druhý pokus Srb rozmlátil raketu. Diváci pískali.

Ale pak se znovu soustředili na tenisové dění na kurtu. Djokovič stále nemohl najít pohodu na servisu, naopak Wawrinka se vezl na vlně.

Při prvním servírovacím gamu ve třetím setu ještě dokázala světová jednička odvrátit tři brejkboly, ale v šesté hře podání soupeři odevzdal čistou hrou. Wawrinka útočil, ve statistice mu přibývaly „winnery“. Pumpoval rukama, potlesk diváků si vysloužil krásným bekhendem, kdy „nakreslil“ z rohu kurtu začátku, při níž míček letěl vedle sítě a dopadl na druhé straně do dvorce.

Švýcar se přiblížil vítězné trofeji, třetí sadu získal s přehledem 6:3. Nerozhodily jej ani problémy s prostředníčkem na ruce, který si nechal ošetřovat už v minulém zápase.

Djokovič je velký bojovník, což ukázal zkraje čtvrtého setu. Rychle se dostal do vedení o jeden brejk, vedl 3:1. Pak se však po kratším útlumu vrátil do hry Wawrinka, ztracené podání si vzal zpět, měl dokonce brejkboly na 4:3.

Šafářová se přece jen dočkala. Na Roland Garros ovládla čtyřhru

Pak zabral zase Djokovič, krásným volejem přečetl Wawrinkův prohoz a po zisku gamu se nahlas radoval. „Nole! Nole! Nole!“ skandování Srbovy přezdívky bylo slyšet víc a víc.

Následně musel odvracet dvě brejkové hrozby naopak Wawrinka. Drama se stupňovalo. Za stavu 4:4 nastal rozhodující moment - Švýcar z obrany bekhendem rychle zaútočil a získal brejk.

Wawrinka pak unesl tíhu okamžiku, finále dopodával. Připsal si neuvěřitelných 60 vítězných míčů.

Sláva vítězům, čest poraženým!

Diváci při závěrečném ceremoniálu dlouze tleskali oběma tenistům. Djokovič se usmíval, ale do očí se mu draly slzy. Třeba se mu pařížský sen splní příště.

„Není jednoduché být zase poraženým finalistou. Ale prohrál jsem s lepšním hráčem, titul si zaslouží. Já chci bojovat o trofej další rok. Reakce publika si vážím, motivuje mě to zkoušet vyhrát dál.“

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26,928.600 eur):

Muži: Dvouhra - finále: Wawrinka (8-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...