Hlavní obsah

S&P snížila ratingy několika bank, včetně matky České spořitelny

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating několika bank, včetně rakouské Erste Group Bank, německé Deutsche Bank a britských Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS). Agentura uvedla, že po zavedení unijní směrnice o řešení problémů bank v nouzi je nyní méně jisté, že by vlády ve zmíněných zemích poskytly v případě krize bankám mimořádnou pomoc.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Erste Bank

Článek

Erste Group vlastní Českou spořitelnu, rating dceřiné banky však agentura nechala beze změn.

Dohromady S aktualizovala rating sedmi bank či bankovních skupin v Británii, pěti v Německu a osmi poskytovatelům finančních služeb a jejich dceřiných firem v Rakousku. Úvěrovou známku rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank snížila z dosavadního stupně A- na BBB . Úvěrová známka České spořitelny zůstala na úrovni A-. V obou případech je výhled negativní, agentura tedy nevylučuje další snížení.

Kromě již zmíněných bank agentura snížila rating i německé Commerzbank a její polské dceřiné firmě mBank. Dále i německé Unicredit Bank, která je dceřinou firmou stejnojmenné italské finanční skupiny.

Standard & Poor's uvedla, že revize ratingových známek odráží její názor, že zavedení úplného rámce pro řešení problematických bank, jak jej stanovuje příslušná unijní směrnice věnovaná bankám v krizi, "znamená, že vyhlídky na mimořádnou vládní podporu se nyní zdají nejisté".

Směrnice, na kterou se S odvolává, je jedním ze základních stavebních kamenů nového systému, který byl v EU dohodnut v reakci na finanční krizi a který má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru. Evropská komise na konci května vyzvala Českou republiku a dalších deset členských zemí EU, aby pravidla této směrnice, označované někdy anglickou zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), plně převzaly do národního práva.

Například úvěrová známka největší německé banky Deutsche Bank je namísto původní úrovně A nyní na stupni BBB , což je tři stupně nad spekulativním pásmem. Výhled je stabilní. Zhoršení ratingu podle listu Financial Times ale zřejmě nepotěší investory banky, která o víkendu oznámila rezignaci svých šéfů Anshua Jaina a Jürgena Fitschena. V úterý její ústředí prohledávali pracovníci prokuratury, kteří vyšetřují podezřelé transakce klientů.

Stejnou známku jako Deutsche Bank má nyní i britská RBS. Nový dlouhodobý úvěrový rating mBank je na úrovni BBB. Jde o známky, které slouží například k porovnání úvěrové spolehlivosti dané instituce s jejími soupeři.

Reklama

Související témata:

Související články

Komerční bance stoupl zisk na 3,5 miliardy

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 12,2 procenta na téměř 3,5 miliardy korun. Bance rostl objem úvěrů, vkladů i peněz...

Výběr článků

Načítám