Hlavní obsah

Evropská komise vyšetřuje Amazon kvůli elektronickým knihám

Brusel

Evropská komise zahájila antimonopolní vyšetřování praktik amerického internetového obchodu Amazon při prodeji elektronických knih. Komise ve čtvrtek oznámila, že vyšetřování se zaměří zejména na smlouvy Amazonu s vydavateli knih.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dohody podle komise požadují, aby vydavatelé firmu Amazon informovali o podmínkách, které nabízejí jejím konkurentům. Zajišťují rovněž, že Amazon získá minimálně tak dobré podmínky jako rivalové.

Komise se obává, že takovéto smlouvy mohou omezovat konkurenční boj v oblasti prodeje elektronických knih a porušovat antimonopolní pravidla Evropské unie zakazující zneužívání dominantní pozice na trhu.

Vyšetřování ukáže, zda jsou obavy oprávněné.
eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Popularita elektronických knih podle komise v posledních letech prudce stoupla a Amazon je v současnosti jejich největším prodejcem v Evropě. "Je mou povinností se ujistit, že dohody Amazonu s vydavateli nepůsobí újmu spotřebitelům tím, že brání ostatním prodejcům elektronických knih v inovacích a v účinném konkurenčním boji s Amazonem. Naše vyšetřování ukáže, zda jsou tyto obavy oprávněné," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Amazon vyjádřil přesvědčení, že jeho dohody s vydavateli odpovídají pravidlům a jsou v zájmu čtenářů. Dodal, že o tom hodlá přesvědčit rovněž Evropskou komisi, se kterou plně spolupracuje.

Amazon je největším internetovým prodejcem na světě. Firma nyní buduje distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám