Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jihokorejec na Slovensku MERS asi nemá: Výsledky jsou negativní

Virus MERS v Jižní Koreji
Virus MERS v Jižní Koreji  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
14. června 2015
20:30

Podezření na nákazu koronavirem MERS u Jihokorejce pobývajícího na Slovensku se nepotvrdilo, kvůli ne zcela přesvědčivému výsledku však musí proběhnout další analýza. Informoval o tom dnes mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. Ze čtveřice vzorků, jejichž rozbor proběhl v pražské laboratoři, byly tři negativní a jeden dosáhl hraničních hodnot.

„V takové situaci je podle epidemiologických pravidel nezbytné vyšetření zopakovat. Takže pacientovi budou opět odebrány vzorky a zaslány na kontrolní vyšetření do Prahy,“ řekl Bubla podle serveru Sme.sk.

Devětatřicetiletý muž leží na specializované jednotce univerzitní nemocnice v Bratislavě. Podle dnešního vyjádření její mluvčí se jeho stav nezměnil a je stabilizovaný. Má prý problémy s dýchacími cestami podobné chřipce. Na zvláštní jednotce s filtrovaným vzduchem leží muž sám.

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450.

Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a k dnešnímu dni na ni zemřelo 15 obětí a nakazilo se 145 lidí. Právě z Koreje slovenský pacient 3. června přiletěl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi