Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Z může mít zpoždění

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Mezi Nissanem 370Z a jeho nástupcem může být podobný časový odstup jako mezi 300ZX a 350Z, což byly dva roky.

Není to tak dávno, když se spekulovalo o plánech Nissanu na trojici sportovních modelů nabízených současně a jeho lehký návrat do devadesátých let, kdy v Evropě nabízel malé kupé NX, o něco větší a stále populární SX a vrchol v podobě ZX. Na domácí půdě pak nechyběl Skyline GT-R.

Blízká budoucnost nám měla nabídnout jako základ lehké kupé odvozené od konceptu IDx, přímého nástupce modelu 370Z a novou generaci GT-R.

V letošním roce ovšem u Nissanu dochází ke změnám a prozatím jistý je nový GT-R, zatímco namísto IDx a nové generace Z má údajně dorazit jediný model, který má být podle dosavadních informací menší, lehčí a dostupnější náhradou za 370Z.

Šéfdesignér japonské automobilky Shiro Nakamura v rozhovoru pro australský Drive uvedl, že současný 370Z je podle něj se svým šestiválcem příliš nákladný na pořízení i provoz a jeho nástupce má i proto namísto evoluce přinést revoluci.

Samotný Nakamura k tomu ovšem dodal, že ještě nebylo rozhodnuto, zda bude nový Nissan Z menší a lehčí než současný model nebo se naopak vydá opačným směrem a bude přeci jen další evolucí.

Nissan 370Z je přitom na trhu od roku 2009 a pomalu začíná vyhlížet svého nástupce. Ten se ovšem právě díky rozhodování vedení o jeho konečném nasměrování může zdržet a namísto přímé výměny se můžeme dočkat podobné situace jako v případě modelu 300ZX a 350Z.

S ohledem na slova Shiro Nakamury je nyní pravděpodobnější, že nový Nissan Z dorazí s přeplňovaným čtyřválcem, o němž se mluvilo již koncem loňského roku. Zachovány mají být dvě karosářské verze kupé a roadster.

Ohledně interiéru některé zdroje trvají na striktně dvoumístném provedení, zatímco jiné s ohledem na čtyřválec pod kapotou a změnu charakteru zmiňují možnost provedení 2+2, s nímž má být nový Z konkurencí pro Toyotu GT86 a sesterské modely značek Scion a Subaru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - lamal
16. 6. 2015 15:52
Re: Nissan
nic ine som od Nissanu ani necakal, namiesto chlapackych reci, ze budu 3 sport modely s este dostupnejsou alternativou IDX, bude nakoniec ošudené h 0 v n 0 a miesto toho poseru Ztko a nenavratne tak zastavia jeho meno a historiu siahajucu z 350tky...

tak isto ako idx dopadne alebo uz aj dopadol pulsar nismo... kvoli zmenam v nissane to nech si oserú uz tuto vetu, vecne fungovat nebude
16. 6. 2015 14:07
Nissan
Nissan hledá konkurenci pro GT86, která díru do tabulek prodeje stejně neudělala. V japonským autě německej motor. :-(
To už nebude Zetko, ale prostě jiný auto a už vůbec ne nástupce.

Byl bych radši, kdyby udělali mezistupeň mezi GTR a 370Z. Je tam rozdíl 1,5 mega a jak bude nový GTR s cenou 4 mega tak bude rozdíl ještě větší. Dejte 370Z twin turbo, launch control a převodovku z GTR + cenu do1,5 mega. Jmenovat by se mohlo 500Z. >:D