Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový motor od Mazdy má mít účinnost 60 %, přijde za pět let

Jan Mička
Diskuze (78)
Výrobci automobilů to kvůli emisním limitům nemají jednoduché. Mazda s novým motorem sází na kompresní poměr 18:1.

Pro dosažení nízké spotřeby paliva se v současnosti přistupuje ke snižování objemů motorů, instalaci turbodmychadel, vstřikování močoviny a podobně, ne všichni však těmto trendům podléhají. Japonská Mazda je toho příkladem – zatímco konkurence nasazuje malé turbomotory, ona zůstává u větších objemů, atmosférického plnění a vysokého kompresního poměru.

Už atmosférický dvoulitr DISI v minulé generaci Mazdy 3 disponoval vysokým kompresním poměrem 11,2:1, v současnosti používaná patnáctistovka Skyactiv-G hranici posunula až na 14,0:1, a budoucnost přinese poměr 18,0:1. Mazda si od systému, který do praxe uvede zhruba v roce 2020, slibuje navýšení účinnosti ze čtyřiceti na šedesát procent.

U benzinového motoru vlastně použije vznětový princip zapalování směsi paliva a vzduchu (HCCI), meli bychom se tedy dočkat podobné spotřeby jako u srovnatelně výkonných turbodieselů. Zároveň ale odpadne nutnost použití filtru pevných částic nebo vstřikování močoviny, problém by tedy neměl být ani s náklady za servis. Cílem je spojení výhod benzinových a vznětových motorů, a alespoň podle prvních informací dává celá koncepce smysl.

Další výhody by mohly vyplynout z nedávno uzavřeného partnerství mezi Mazdou a Toyotou. Mazda už ostatně hybridní technologii Toyoty používá, ovšem pouze u modelu 3 na japonském trhu. V budoucnu se tak pravděpodobně dočkáme plug-in hybridu s emisemi okolo 80 gramů CO2 na ujetý kilometr, což odpovídá spotřebě 3,44 l/100 km.

Jan Mička
Diskuze (78)
21. 6. 2015 11:18
60 vs. 48 percent, nova cx5 v 2018
Mazda vzdy hovorila o 48 percentach u Skyactive II, pri Skyactiv I to je 40 percent, tento skok sa mi javi realny.

Preco do 2020? Teraz bol facelift cx5 a m6, pocas 2018 ma prijst nova generacia cx5, coskoro na to sestka. Kedze prva generacia cx5 uviedla do predaja technologiu Skyactiv I, je vysoko pravdepodobne, ze s druhou uvedu Skyactiv II.

Takze by som sa pripravil na cx5 u ucinnostou cca. 50 percent - 48 + i-eloop...

Spolupraca s toyotou a hybridizacia vsak davaju realne predpoklady na okresanie spotreby kludne aj o dalsi liter, kedze v najzravejsom rezime spalovacieho motora - jazda v meste, studene starty, zrychlenie z pokoja... by pomohol elektromotor...

18. 6. 2015 15:42
Re: Nesmysl
To by šlo. Tam, kde je rozšířená (dostatečně kvalitní) nafta. Zvládl by vůbec stojan napočítat dvě různá paliva? Vím, že různá paliva pro HCCI zkoumal (a zřejmě stále zkoumá) i VW, ale ani jim se nechtělo jít do motoru, který by nemohli nasadit globálně - tedy i tam, kde není moc velký výběr dostupných paliv. Stejně jako GM a Daimler spíš sázeli na hybrid.

Což není překvapivé - stejné problémy mají ostatní.
18. 6. 2015 08:41
Re: Nesmysl
Samozřejmě jsem předpokládal, že auto by mělo dvě nádrže a správný poměr benzínu a nafty by si mixovalo samo. Uživatel by odděleně tankoval dvě paliva, tak jak to dnes dělají uživatelé LPG a CNG. Vidím v tom méně praktických překážek než v zavádění "nového" paliva, ale marketingoví manažeři budou proti tomu.
Hybridní přístup umožňuje využít běžný vysokooktanový benzín, ale za cenu toho, že motor je složitější a dražší.
No a přístup Mazdy mi přijde trochu mimo realitu. Hledal jsem dřívější informace a konstruktér Mazdy řekl, že při volnoběhu a částečném zatížení jim to funguje, ale že při vysoké zátěži ne. Pokud se jim nepovede zázrak, aby to fungovalo, budou muset udělat kompromis buď palivový nebo hybridní a jsou tam, kde jsou ostatní.
17. 6. 2015 21:08
Re: KRINDYPINDY SOUDRUZI A JEŠTĚ K TOMU Z HIROŠIMY
Podobné je to s vodíkem a další technikou a technologiemi. Pohled, že automobilky a další firmy z odvětví normálně spí, je úsměvný. Automobilky ve vývoji utápí velké množství peněz a Mazda jich zase tolik nemá, nelze tedy čekat zázraky. Jejich časový rámec není zase tak neobvyklý, pokud nenastanou nečekané komplikace, kolem roku 2020 by těch motorů mohlo být na trhu několik.

Zážehové motory se delší dobu přibližují vznětovým a tenhle trend bude pokračovat.
17. 6. 2015 20:41
Re: Nesmysl
Nejde o cool, cílem prostě není zavádět další palivo. Ani nutit lidi manuálně palivo mixovat z dostupných paliv. To by představovalo problém pro adopci takového motoru, o to nikdo nestojí. Stejně jako není cílem vytvořit další diesel se stejnými problémy. Těžko říct, co to vůbec bude, až to bude. DiesOtto není jediný projekt s tímhle hybridním přístupem mezi HCCI motory. Ostatně viz 12:50.