Diplomaté členských zemí Evropské unie se ve středu shodli na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku do konce ledna příštího roku. Uvedly to diplomatické zdroje s tím, že krok v pondělí formálně potvrdí ministři zahraničí osmadvacítky na své schůzce v Lucemburku. Opatření jsou nadále reakcí na ruskou úlohu v ukrajinské krizi.

Středeční vývoj není překvapením. Odhodlání sankce prodloužit dali na politické úrovni najevo lídři států a vlád členských zemí unie už na svém summitu v březnu. Restrikce, jež mají změnit ruský přístup k řešení krize na Ukrajině, tehdy také rozhodli těsně spojit s plněním únorových mírových dohod z Minsku.

Jak uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov, Moskva s možností prodloužení sankcí Evropské unie počítala.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov vzápětí oznámil, že zrušil schůzku s kolegy z Francie, Německa a Ukrajiny, s nimiž se měl příští týden sejít. "Schůzka 24. června nebude," řekl Lavrov. Později však ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS uvedlo, že schůzka čtyř šéfů diplomacií se uskuteční v Paříži 23. června. Podle agentury se tak stalo na základě telefonátu mezi Lavrovem a jeho francouzským protějškem.

Evropské hospodářské sankce, které zakazují export určitých technologií do Ruska a omezují ruský přístup na finanční trhy, spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jako všechna evropská opatření tohoto typu mají časově omezenou platnost a bez prodloužení by skončily na konci července.

"Pokračování ekonomických sankcí je pro české firmy s orientací na ruský trh výrazný a prohlubující se problém. Jen za první čtyři měsíce došlo k poklesu českého vývozu do Ruska téměř o třetinu, přičemž valnou část exportu představují výrobky průmyslových oborů," uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. České firmy se podle něj kriticky vyjadřují zejména k nejasnostem dalšího vývoje po lednu 2016, některé z nich zbrzdily nebo pozastavily své obchodní či investiční aktivity.

Mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto zatím hospodářské sankce vůči Rusku ale nijak neovlivnily. "Rozsah sankcí a jejich platnost pravidelně monitorujeme, na společnost Škoda Auto nemají přímý dopad," řekl ČTK mluvčí automobilky Tomáš Kubík. Podle údajů automobilky klesly Škodě v Rusku prodeje v květnu meziročně o polovinu. Ruským zákazníkům dodala 3800 aut, loni to bylo 7600. Celkově ale Škoda v květnu zvýšila počet dodávek o 1,5 procenta na 92,5 tisíce vozů, rostly totiž prodeje v západní a střední Evropě, Číně a Indii.

K zachování protiruských sankcí své evropské kolegy počátkem měsíce na summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v Německu vyzval také americký prezident Barack Obama. Evropská unie i přední představitelé jejích členských zemí hovoří o mírových dohodách z běloruské metropole jako o východisku a prioritě pro uklidnění situace na východě Ukrajiny.

V březnu ještě diplomaté diskutovali o možnosti hospodářská opatření případně uvolňovat v souvislosti s tím, jak se na místě budou minské dohody prosazovat. Po nedávném zostření trvajících bojů se naopak začaly ozývat úvahy o možném přitvrzení přijatých opatření.

Středeční rozhodnutí diplomatických zástupců členských zemí v pondělí potvrdí ministři zahraničí unie. Debatě o Rusku a Ukrajině se koncem příštího týdne zřejmě nevyhnou ani prezidenti a premiéři osmadvacítky na bruselském summitu EU.