Hlavní obsah

Česko a další země EU vyzvaly k opatrnosti u regulace internetu

Česko a dalších sedm zemí Evropské unie v úterý vyzvaly Unii, aby přistupovala k regulaci internetu „obezřetně”. Varovaly, že přílišná regulace by poškodila investice a podnikání v Evropě. Uvedla to agentura Reuters. Výzva přišla v době, kdy Brusel hodlá pečlivě prozkoumat chování velkých webů a případně jim zavést nová pravidla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Evropská komise minulý měsíc představila strategii k zavedení jednotného evropského digitálního trhu. Návrhy směřují například k odbourání přeshraničních bariér u internetových nákupů a aktualizování autorských práv.

Článek

EU by měla regulovat internet jen tam, kde je jasný důkaz, že je to potřeba, uvedli podle Reuters lídři Česka, Británie, Irska, Švédska, Estonska, Polska, Finska a Nizozemska v dopise předsedovi Evropské Rady Donaldu Tuskovi. Ten bude předsedat nadcházejícímu summitu Unie.

Evropská komise minulý měsíc představila strategii k zavedení jednotného evropského digitálního trhu. Návrhy směřují například k odbourání přeshraničních bariér u internetových nákupů a aktualizování autorských práv. Plán počítá i s posouzením praktik společností jako Google, Amazon a Facebook, což by mohlo vést k regulaci jejich činnosti. Konečné slovo bude patřit členským státům.

Francie a Německo patří podle Reuters k zemím, které nejvíce požadují regulace s cílem umožnit evropským společnostem lépe konkurovat americkým velkým internetovým firmám. Americký prezident Barack Obama začátkem roku obvinil Evropu, že se dává na cestu protekcionismu.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil začátkem měsíce digitalizaci za jednu z klíčových priorit své komise, protože podle něj má mimořádný hospodářský potenciál a může zvýšit konkurenceschopnost Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám